Poznáte zralý kokos? A jak vlastně vapadá ten nezralý? Proč je kokosová voda růžová a proč voní kokosy po alkoholu? Exotické plody nás lákají, ale tak trochu se obáváme, zda jejich koupí neprohloupíme. Udělejte si pořádek v informacích o kokosech!
Kokosy a další exotické plody
Protože kokosové ořechy a další exotické plody nejsou na českých zahradách obvyklé, může se znát, že nás tropické ovoce nepříjemně překvapí. Exotické plody jsou drahé a často nevíme, co přesně s nimi dělat. Nechat dozrát? Okamžitě zpracovat? Lepší měknoucí nebo tvrdý pevný plod? I kokosy mohou vypadat nebo vonět různě.
Nejvíce kokosové vody najdete v ještě zeleném kokosovém ořechu.
Nezralé kokosy jen tak nepotkáte
Nedozrálý kokos v našich končinách jen tak nenajdete. Je ještě zelený a plný vody. Kokosová voda v nezralých zelených kokosech s brčkem je ideálním osvěžením v tropických vedrech Thajska, Indonésie či Filipín. Prostě všude tam, kde kokosové palmy hojně rostou a plodí. I s vývozem zelených nedozrálých kokosů se začalo, ale ve středu Evropy jsou zatím vidět jen velmi výjimečně.
Zralý kokos zná každý
Hnědá tvrdá skořápka kokosu napoví, že jde o zcela vyzrálý ořech. Vyzrálý plod již neobsahuje vodu nebo jen nepatrné množství. Naopak je plný bílé dužniny, kterou známe právě jako sušenou surovinu používanou do zákusků a sladkého pečiva. Jestliže kokosovým ořechem zatřesete, hned poznáte, zdali je uvnitř hodně tekutiny. Čím více tekutiny, tím nezralejší s minimem dužniny.
Kokosky jsou oblíbeným čajovým pečivem.
Kokosové mléko je jen ze zralého kokosu
A kde se vzalo kokosové mléko? Kokosové mléko je produkt lidské práce. Bílá dužnina kokosu se nastrouhá a máčí v horké vodě. Na povrch vyplave kokosová smetana, která je mléčná, ale tučnější a lze ji odstředit, tak jak se to dělá i u kravského mléka. Po scezení kokosové dužniny zůstane mléko, které už dobře znáte jako surovinu, například do karí nebo jiných typicky asijských pokrmů.
Domácí příprava kokosového mléka.
Podivné změny na kokosu
Kokosový ořech se může také zkazit. Pokud páchne po alkoholu, znamená to, že obsah zkvasil a nehodí se ke konzumaci. hodně zkažený kokos bude divně vypadat i zapáchat.
Jestliže jste z kokosu slili vodu a ta růžověla, pak se rozhodně nelekejte. Zrůžovění je známkou čistoty a pravosti vody. Polyfenoly přítomné v kokosové vodě mají za následek oxidaci, kterou znáte jako ztmavnutí až zhnědnutí u jiného ovoce. Velmi rychle oxidují banány, jablka nebo třeba avokádo. Pokud jste koupili kokosovou vodu, která není růžová, pak jistě prošla úpravami a nejedná se již o stoprocentně přírodní nezpracovaný produkt.
Nebojte se, že se vám doma kokos zkazí. Kokosový ořech dokáže vydržet v dobré kondici měsíc i déle.
Zdroje: https://www.nasezahrada.com, https://www.bydlimekvalitne.cz