Je skvělé pro svou univerzálnost a nezaměnitelnou chuť. Z listového těsta se stala taková „kápézetka“, kterou má doma v záloze nejedna hospodyňka. Dnes se dá sehnat listové těsto snad ve všech řetězcích a v různých variantách. Vyválené, nevyválené, s máslem nebo bez. Jsou z něj lahodné zákusky, ať už je řeč o štrúdlu nebo o nejrůznějších taštičkách. Ostatně slané taštičky jsou zase skvělou svačinou i na cesty a jako základ slaného koláče je zase listové těsto nedocenitelným pomocníkem, když je třeba vykouzlit rychlou a chutnou večeři. O pizza šnecích ani nemluvě.

Klasika zabere spoustu času

Jediné, co trochu kazí reputaci kupovanému listovému těstu, bývá jeho složení. Lepší je si připravit zásobu listového těsta doma, jenže do toho se málokomu chce. Překládání vrstev tak, aby bylo ve finále těsto krásně nadýchané a lístkovalo, vyžaduje čas a trpělivost, což jsou dnes skoro nedostatkové komodity. Dobrá zpráva je, že existují i varianty listového těsta, které jsou stejně lahodné a na přípravu mnohem snazší.

Přesvědčte se na videu:

Zdroj: Youtube


Listové těsto není nijak náročné na ingredience. Pravé listové těsto vyžaduje celou kostku másla, která mu dodá tu lahodně jemnou chuť. Pokud máte kuchyňského robota, půjde vám příprava o něco snadněji, pokud ne, budete muset těsto zpracovat ručně. Do mísy prosejte 500 gramů hladké mouky. Mouku tak zbavíte hrudek a bude nadýchanější. Nakrájejte do ní kostku studeného másla a nechte v robotu spojit, popřípadě zpracujte těsto rukama. Až bude mít směs konzistenci drobenky, přidejte jedno vejce a 100 gramů zakysané smetany a vypracujte těsto.

Propracovat rukama a nechat odpočinout

Těsto si přendejte na vál a ještě vypracujte rukama. Nebojte se vždy jeden konec povytáhnout, přeložit ke středu bochánku a zapracovat. Nakonec dejte těsto buď uležet alespoň na 40 minut do ledničky a poté plňte dle chuti a nápadu. Nebo část zpracujte hned a část dejte do mrazáku na horší časy. Podle druhu a velikosti náplně pečte v předehřáté troubě na 180 °C nejméně 25 minut. Odměnou vám bude krásně křupavé a křehoučké těsto!

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.vareni.cz