Zdroje: fresh.iprima.cz, jimeto.cz, prozeny.cz
Nejen nedělní oběd si spousta lidí nedokáže představit bez masa, knedlíků a dobré omáčky. A jednou z těch nejvíce připravovaných je rajská. Recepty na ni se různí, někdo používá jen vodu a rajčatový protlak, v jiných postupech se pracuje s čerstvými či konzervovanými rajčaty a masovým vývarem. Na internetu i v tištěných kuchařkách lze narazit na mnoho variant rajské omáčky, mnozí se však drží domácích a osvědčených receptů, které se předávají z generace na generaci.
Příprava však nemusí být vždy úplně jednoduchá a s náročností receptu pochopitelně roste i riziko jistých nedokonalostí ve výsledném pokrmu. Naštěstí ze všech možných postupů a návodů existuje jeden, který snadno snoubí jednoduchost, rychlost a hlavně chutnost. Vyzkoušejte rajskou omáčku podle receptu, který si oblíbili i ti nejnáročnější strávníci.
Kde se vzala rajská omáčka?
Mnozí považují rajskou omáčku za vyloženě český pokrm, který z našich končin i pochází. Není tomu tak. Rajská omáčka totiž pochází z Itálie. Ve středomořských krajinách se používá jako základ na těstovinové pokrmy nebo jen jako dip. Naopak v Česku se rajská omáčka podává buď s knedlíkem a vařeným hovězím masem, s plněným paprikovým luskem a chlebem nebo dokonce i jako příjemné doplnění pečených mas a sekané.
Rajská omáčka s masovými koulemi
K rajské omáčce spousta kuchařů volí plátek hovězího masa. Ne vždy je ovšem dostatek času na jeho přípravu. A právě proto se vyplatí zvolit spíše masové koule. Jejich příprava zabere jen několik málo minut a hovězí úžasně zastoupí.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 60 gramů másla
- 50 gramů hladké mouky
- 1 cibuli
- 400 gramů konzervovaných krájených rajčat
- 800 mililitrů vývaru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 bobkový list
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1/2 lžičky tymiánu";i:10;s:33:"140 gramů rajčatového protlaku";i:11;s:25:"cukr a ocet na dochucení
Masové koule:
- 500 mletého masa (mix hovězího a vepřového)
- 1/2 lžičky soli
- pepř
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- olej
Postup:
V první řadě si připravte masové koule. Maso ručně propracujte se solí, vejcem, strouhankou a lehce opepřete. Z masa tvoříme kuličky o velikosti ping-pongových míčků a následně na oleji smažíme ze všech stran, dokud nejsou propečené.
Poté se vrhneme na omáčku. Ve větším hrnci na másle osmažíme najemno nakrájenou cibuli, kterou následně zasypeme moukou a krátce opečeme. Poté k cibuli přidáme konzervovaná rajčata a také vývar. Do hrnce vhodíme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a skořici. Osolíme a přivedeme k varu. Plamen snížíme a za občasného míchání necháme probublávat asi 30 minut.
Poté omáčku propasírujeme, přidáme do ní rajčatový protlak a osmažené masové koule. Vrátíme znovu na sporák a necháme projít varem. Omáčku můžete ještě dle vlastních preferencí dochutiti cukrem či octem. Podávejte s houskovým knedlíkem, rýží nebo těstovinami.