Zdroje: fresh.iprima.cz, jimeto.cz, prozeny.cz

Nejen nedělní oběd si spousta lidí nedokáže představit bez masa, knedlíků a dobré omáčky. A jednou z těch nejvíce připravovaných je rajská. Recepty na ni se různí, někdo používá jen vodu a rajčatový protlak, v jiných postupech se pracuje s čerstvými či konzervovanými rajčaty a masovým vývarem. Na internetu i v tištěných kuchařkách lze narazit na mnoho variant rajské omáčky, mnozí se však drží domácích a osvědčených receptů, které se předávají z generace na generaci.

Příprava však nemusí být vždy úplně jednoduchá a s náročností receptu pochopitelně roste i riziko jistých nedokonalostí ve výsledném pokrmu. Naštěstí ze všech možných postupů a návodů existuje jeden, který snadno snoubí jednoduchost, rychlost a hlavně chutnost. Vyzkoušejte rajskou omáčku podle receptu, který si oblíbili i ti nejnáročnější strávníci.

Kde se vzala rajská omáčka?

Mnozí považují rajskou omáčku za vyloženě český pokrm, který z našich končin i pochází. Není tomu tak. Rajská omáčka totiž pochází z Itálie. Ve středomořských krajinách se používá jako základ na těstovinové pokrmy nebo jen jako dip. Naopak v Česku se rajská omáčka podává buď s knedlíkem a vařeným hovězím masem, s plněným paprikovým luskem a chlebem nebo dokonce i jako příjemné doplnění pečených mas a sekané.

Rajská omáčka s masovými koulemi

K rajské omáčce spousta kuchařů volí plátek hovězího masa. Ne vždy je ovšem dostatek času na jeho přípravu. A právě proto se vyplatí zvolit spíše masové koule. Jejich příprava zabere jen několik málo minut a hovězí úžasně zastoupí.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 60 gramů másla
  • 50 gramů hladké mouky
  • 1 cibuli
  • 400 gramů konzervovaných krájených rajčat
  • 800 mililitrů vývaru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 140 gramů rajčatového protlaku
  • cukr a ocet na dochucení

Masové koule:

  • 500 mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • olej

Postup:

V první řadě si připravte masové koule. Maso ručně propracujte se solí, vejcem, strouhankou a lehce opepřete. Z masa tvoříme kuličky o velikosti ping-pongových míčků a následně na oleji smažíme ze všech stran, dokud nejsou propečené.

Poté se vrhneme na omáčku. Ve větším hrnci na másle osmažíme najemno nakrájenou cibuli, kterou následně zasypeme moukou a krátce opečeme. Poté k cibuli přidáme konzervovaná rajčata a také vývar. Do hrnce vhodíme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a skořici. Osolíme a přivedeme k varu. Plamen snížíme a za občasného míchání necháme probublávat asi 30 minut.

Poté omáčku propasírujeme, přidáme do ní rajčatový protlak a osmažené masové koule. Vrátíme znovu na sporák a necháme projít varem. Omáčku můžete ještě dle vlastních preferencí dochutiti cukrem či octem. Podávejte s houskovým knedlíkem, rýží nebo těstovinami.