Holandský řízek překvapivě nevynalezli Holanďané, nýbrž Češi. Jeho přesný původ není znám, ale nejspíše byl podáván jako alternativa řízku vídeňského, kdy se pořádný kus telecího či vepřového nahradil levnějším masem mletým. Snad aby to nebyl jen karbanátek v trojobalu, do směsi se přidal i strouhaný sýr – eidam nebo gouda. A protože tyto druhy tvrdého sýra k nám přicestovaly z Nizozemí, novému řízku se začalo přezdívat "holandský".

Holandský řízek – smažení

Díky trojobalu během smažení nevytékají z masa šťávy, jako se to děje v případě karbanátků, a tak holandský řízek neztrácí tolik na objemu a zůstává uvnitř úžasně jemný a šťavnatý. Na druhé straně je třeba připomenout, že většinu těchto šťáv tvoří rozpuštěný živočišný tuk, který zrovna nefiguruje na seznamu dietních potravin. Když k tomu přičteme smažení ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje, máme před sebou kalorickou bombu, kterou snítka petrželky na bramborech rozhodně nespasí.

Jaké maso na holandský řízek

Klasický holandský řízek se připravuje z vepřového masa, povolen je i bůček. Staromilci vám budou tvrdit, že z libového vepřového, nebo dokonce z hovězího to nikdy nebude ono, nicméně v zájmu půvabné postavy a fungujícího žlučníku snad můžeme vyzkoušet zdravější inovaci. Máte-li mlýnek, maso si namelte sami, ať máte kontrolu nad jeho složením. Pokud ho nemáte, nechte si ho namlít u řezníka. U mletého masa baleného v krabičkách dávejte pozor na soli a konzervanty, které znehodnocují jak jeho kvalitu, tak chuť.

Čerstvě umleté maso promíchejte s mořskou solí a nasekanými bylinkami (hodí se petrželka, ale i chuťově výraznější bazalka nebo tymián) a uložte ho na několik hodin do lednice. Až s ním budete pracovat, bude krásně voňavé.

Z dalších dochucovadel už přidáváme v podstatě jen pepř, protože chceme nechat vyniknout chuť kvalitního sýra. Na 500 g masa dáváme asi 150 g jemně nastrouhaného eidamu nebo goudy. Je-li maso tučnější, nemusíme přidávat vejce. Méně tučné mleté se díky vajíčku lépe spojí v jednolitou hmotu, pro zvláčnění můžeme přidat i trochu smetany nebo plnotučného mléka.

Pečený holandský řízek v troubě

Z hmoty tvarujeme placičky, které by neměly být vyšší než 1 cm, a obalíme je postupně v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Takto připravené bychom je dle starého postupu osmažili zprudka v pánvi na oleji, ale slíbili jsme si, že je tentokrát umístíme do trouby a přepáleným olejem je nenecháme nasáknout.

Troubu si předehřejeme na 200°C. Holandské řízky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a olejem je jen z obou stran lehce potřeme. Po 20 minutách pečení zapneme na pět minut gril, aby se řízečky pěkně opekly i ze shora.

Takto připravené holandské řízky chutnají stejně lahodně jako ty smažené, a přitom jsou o poznání dietnější. Dejte jen pozor na zvýšený podíl soli – maso raději solte méně, než jste zvyklí u karbanátků, sůl je totiž obsažena i v tvrdém sýru. "Holanďany" podávejte nejlépe se zeleninovou přílohou a bramborovou kaší či vařenými bramborami.

Zdroje: tema.ceskenapady.cz, http://www.rizky.cz/historie-rizku/