Zdroje: www.living.cz, www.apetitonline.cz, www.sikovnykuchar.cz

Grilování je jednou z nejvíce oblíbených letních aktivit. Doby, kdy jsme potřebovali na ztahradě ohniště, jsou dávno pryč a grilování se oddáváme díky speciálním grilům i na balkónech a terasách. Základem grilování ale není jen dobrý gril! Základem je správně vybrané maso.

Léto, čas dovolených, odpočinku, popíjení a grilovaného masa. Na gril lidé hází různé pochutiny. Hermelín, uzené sýry, zeleninu, ovoce i houby, ale hlavně – MASO!

Nezmrazené je nejlepší

Nejlépe uděláte, když si maso na gril půjdete koupit do řeznictví a už ho nebudete muset zamrazovat. Jestli ho zamrazené máte, vyndejte ho den předem a nechte ho temperovat pomalu, minimálně 12 hodin.

Vybírejte prorostlejší kousky, nebudou pak vysušené, ale krásně ovoněné a šťavnaté.

Marinované maso bude křehčí, měkčí a šťavnatější, proto maso nenaklepávejte, ale pouze namarinujte.

Maso si vyndejte z lednice dvě hodinky před zažehnutím.

Když si pořídíte teploměr na měření teploty masa, neprohloupíte, neboť například hotové kuřecí maso se odhaduje špatně. Může být vysušené nebo naopak nepropečené a jak jistě víte, to nemusí dopadnout pro váš žaludek úplně nejlépe. Teplota uvnitř masa by měla být nejméně 79°C.

Chcete si opravdu pochutnat?

Sežeňte si maso od českých farmářů nebo si udělejte výlet a zajeďte si k nim. Ti chovají zvířata krmená kvalitním krmivem, jsou v přirozeném prostředí a neměli by být tak ve stresu.

Vepřové maso – cenově příjemnější než hovězí. Krkovice je velice oblíbená díky její šťavnatosti. Nebojte se dát na gril ani bůček, budete překvapení, jaká je to dobrota. Nešlápnete vedle ani s vepřovou kotletou s kostí i bez kosti. Zkusili jste ugrilovat žebra? Tato vynikající pochoutka nás nechá se blýsknout i jako tvůrce marinách! Vybrat byste měli tzv. vysoká žebra, kde je hodně masa. A pak už jen můžete dodat medovou, barbecue nebo česnekou marinádu.

Drůbež – tu vyžadují na letních grilovačkách většinou ženy. Samozřejmě proto, aby si držely štíhlou linii. Ale znáte to... Pak vidí na vedlejším talíři bůček a „trochu“ ochutnají. Kuřecí maso je vynikající, ale dejte si pozor, abyste ho nepřipekli zvrchu a přitom vevnitř nezůstalo prakticky syrové.

V této sekci se můžete vyřádit dosyta. Grilovat můžete celé kuře, půlky, prsa, stehna. K hitovkám patří křídla. Krůtí maso je méně běžné než kuřecí, ale též je velice dobré. Připravují se často prsa nebo celé stehno (a to stehno někdy je dost obří). Nesmíme zapomenout ani na kachní a husí prsa!

Divočina? Proč ne! Nejběžněji je k sehnání jelen, srna, daněk a kančí. Na gril je vhodná kýta, hřbet a svíčková. Divočina musí být dobře uleželá, na to nezapomeňte. Než rozžhnete gril, určitě divočinu přes noc naložte, aby byla měkká. S kořením to nepřehánějte, ke zvěřině se dává méně, aby vynikla její chuť. Rady porady – malé kousky à vysoká teplota, krátká doba, velké kusy à nízká teplota, delší doba na grilu.

Perla na konec: hovězí – na grilu je jakýkoli steak vynikající, ale musí se umět připravit. Navíc hovězí patří k těm dražších masům. Při výběru hovězího masa dbejte na jeho uleželost. Pochutnáte si na steaku z vysokého i nízkého roštěnce, ze svíčkové, i z květové špičky.

Ztrácíte se v názvech steaků?

  • Rib eye/entrecote: střední část vysokého roštěnce
  • Rump steak: horní část kýty, z takzvané květové špičky
  • Flank steak: spodní část pupku
  • Hanger steak/veverka – svalový úpon bránice, narazíte na něj jen výjimečně

Tak šťastnou ruku ve výběru masa i v grilování! Ať jste hvězdou večera (na jednu stranu není o co stát, protože k vám přátelé budou chtít chodit častěji).