Jednoduchý recept na domácí játrovou paštiku

Na přípravě játrové paštiky není nic náročného, přesto ji doma dělá málokdo. Chcete vyzkoušet, jak jednoduše doma připravíte delikátní játrovou paštiku. Dochuťte a ozdobte ji podle vašich představ. Můžete pak servírovat lahůdku k ochutnání i pokoukání.

Ingredience můžete mírně obměnit podle svých chutí. Paštika je vhodná k téměř okamžité konzumaci i k uskladnění, a to především pokud konzervujete játrovku „máslovou zátkou“.

Co je potřeba na domácí paštiku z jater?

Na játrovou paštiku si připravte tyto suroviny:

  • 350 g očištěných jater podle vašeho výběru
  • 250 g másla do paštiky, případně dalších 50 g na „zazátkování“
  • 2 lžíce vína nebo jiného alkoholu
  • 2 lžíce smetany
  • 1 cibule, šalotka nebo jarní cibulka
  • ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky sušené petrželky
  • sůl a pepř

Jak připravit játrovou paštiku?

Očištěná játra smažte na několika lžicích másla. Pokud jsou játra osmahlá z jedné strany, přeložte je na druhou, přidejte do pánve najemno nakrájenou cibulku i koření. Někdo doporučuje orestovat játra už s kořeněním, ale musíte být opatrní, abyste koření nespálili.

Játra podlijte vínem a pokračujte v dušení tak dlouho, dokud se tekutina neodpaří. Pak přidejte smetanu a odstavte z plotny. Smetana by se měla prohřát, ale nevařit. Ještě horké nalijte vše do robota s ostrým nožem na sekání. Než jej spustíte, přidejte ještě zhruba půl lžičky soli a špetku pepře. Rozmixujte obsah a začněte po troškách přidávat máslo, které se tak pěkně propojí s játrovou směsí. Pokud toužíte po velmi jemné paštice bez nedostatků, pak směs přepasírujte. Do paštiky můžete přidat různé pochutiny. Například sekané mandle se s játrovou paštikou dobře doplňují.

Játrovka potřebuje ozdobit i konzervovat!

Nezapomeňte na máslo na závěr. Pokud chcete, aby paštika v lednici o něco déle vydržela, nezapomeňte na tenkou vrstvu másla, která nádobku zazátkuje, nicméně se doporučuje i klasické víčko. Obyčejné máslo rozpusťte a nechejte mléčnou tekutinu pomalu odpařit. Pak tenkým pramínkem zalijte játrovku ve sklenici, případně ještě dozdobte kořením a nechejte vychladnout.

Zdroje: www.recepty.cz, www.maminka.cz