Kuřecí maso je velmi oblíbené ai můžeme ho připravit na milión způsobů. Není ale nad klasiku. Šťavnaté kuřecí maso, které se vám bude rozplývat na jazyku, si můžete připravit společně s bramborami v jedné pánvi. Snadný a jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý.

Kuře byste měli do svého jídelníčku zařadit pravidelně. Drůbeží maso obecně je totiž velmi dietní, proto se hodí, pokud chcete shodit nějaké to kilo. Kuřecí maso je také bohaté na minerály jako fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík nebo selen. Z vitamínů obsahuje zejména ty ze skupiny B. Především vitamin B3, B5 a B6.

Brambory jsou zase velmi oblíbenou přílohu. Navíc jejich síla také není jen v chuti. Obsahují totiž spoustu vitamínů. Především vitamín C a vitamíny skupiny B. Jsou také mimořádně bohatým zdrojem minerálů jako draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, měď, sodík či jód.

Vařené a pečené brambory neobsahují téměř tuk

Vařené a pečené brambory v podstatě neobsahují tuk, proto jsou vhodné i pro lidi, kteří se ho snaží v jídle eliminovat. Můžete si je také dopřát večer. Nepotřebujete jich mnoho, abyste navodili pocit sytosti. Mezi pokrmy z brambor existují velké rozdíly v nutriční hodnotě v závislosti na způsobu přípravy, pečlivě tedy přemýšlejte, než si přílohu připravíte. Hranolky smažené ve fritéze nebo bramborová kaše s máslem mezi ně patřit nebude.

Kuřecí maso má velkou tendenci se vysušovat. Podívejte se na několik triků, které vám pomohou docílit toho, aby vám kuřecí maso zůstalo křehké, šťavnaté a plné chuti.

Vyzkoušet můžete trik s bylinkovým máslem. Nasekejte bylinky, nechte si povolit máslo, osolte, opepřete a směs vmasírujte kuřeti pod kůži. Tím se bude postupně dostával hlouběji a hlouběji do masa, které nebude mít šanci se vysušit. Další možností je péct kuře pomalu. Vyndejte si ho hodinu před pečením z lednice. Čím je totiž kuře studenější, tím potřebuje víc času na pečení a u prsou hrozí, že budou vysušená. Kuře v pokojové teplotě zůstane šťavnaté. Nechte ho však odpočinout také po vyndání z trouby. Vyčkejte, než se šťáva vtáhne zpět do masa a teprve poté porcujte.

Pojďte si s námi připravit originální recept na kuře s bramborem z jedné pánve

Suroviny:

1 lžička mletého kmínu
1 lžička uzené papriky
1 lžička hnědého cukru
1/2 lžičky mletého korinadru
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky pepře
1/8 lžičky kajenského pepře
1 1/2 lžíce olivového oleje
2-3 kuřecí prsa nebo stehna bez kostí

Na brambory:

1/2 lžičky soli
1 chilli paprička
1 šalotka nadrobno
1 lžíce olivového oleje

Další:

cca 3/4 hrníčku kuřecího vývaru
petrželka na ozdobení

Postup:

Maso si nakrájíme na větší kostky. V misce smícháme ingredience na maso, přidáme kuřecí kousky a necháme odležet. Mezitím v míse smícháme ingredience a ochutíme jimi nakrájené brambory. Necháme rozpálit velkou pánev, vhodíme tam ochucené brambory a cca 5 minut opečeme. Zelijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a necháme tak 5 až 10minut podusit. Přidáme maso a dusíme ještě cca 20minut nebo dokud není vše uvařené. Ozdobíme petrželkou a můžeme podávat.

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.akademiekvality.cz, www.recepty-top.cz, celostnimedicina.cz