Klasický tatarský biftek

Správné maso na pravý tatarský biftek je ze škrabané hovězí svíčkové. S oblibou se také dělá z mletého hovězího zadního ořechu, roštěné nebo falešné svíčkové. Jiné maso zasyrova se nedoporučuje, a to z důvodů rizika salmonely nebo případných parazitů. Pokud se chcete těchto nástrah naprosto vyvarovat, vyzkoušejte náhradní možnosti.

Falešné tataráky překvapí svou skvělou chutí

Při dnešních stoupajících cenách potravin není od věci některé suroviny nahradit těmi lacinějšími. Nicméně stejně kvalitními a mnohdy i zdravějšími. A tatarský biftek nemusí být jen ten masový, je to podobné jako s carpacciem. Jde to i bez masa a zcela jistě si také pochutnáte.

Jak připravit výborný bramborový tatarák se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Ve výsledku vám nebude tak těžko od žaludku a časem budete možná zajímavým způsobem improvizovat dle svých vlastních chuťových pohárků. V podstatě se vždy jedná o lehký pokrm a vy budete mít na stole během chvilky skvělé pohoštění, které si s chutí dají i vegetariáni. Tatarák je nejlepší na klasické topince, ale výborně chutná třeba i na celozrnném pečivu.

Zkuste to jinak

K výrobě falešného tataráku máte na výběr nepřeberné množství surovin. Z čeho všeho se dá udělat? Základem může být mnoho druhů zeleniny, jako například červená řepa, cuketa, lilek nebo celer. Vynikající a nádherně nadýchaný je tento pokrm i z avokáda. Stejně tak vám perfektně poslouží uvařené studené brambory, dušené houby, paštiky, měkké uzeniny, čerstvé i uzené ryby a tvrdé i zrající sýry.

Stačí jen dochutit a řádně zamíchat

Rozmačkanou či nožem natrhanou hmotu ze suroviny, kterou jste zvolili, dochuťte běžně cibulí, česnekem, mletým pepřem a paprikou, worcestrovou omáčkou, rajčatovým protlakem a hořčicí. Samozřejmě směs také posolte, zjemněte pár kapkami oleje a čerstvým vaječným žloutkem.

Vyzkoušejte zdravý tatarák z červené řepy

Nejprve omyjte 2 červené řepy a dejte je do pekáče vyloženého pečicím papírem. Lehce zakapejte olivovým olejem a vložte na 50 minut do předem vyhřáté trouby na 180 °C.

Mezitím si nakrájejte najemno 1 červenou cibuli a utřete si 3 stroužky česneku. Jakmile po pečení řepa vychladne, nasekejte ji nadrobno a pak ji rozmixujte.

V misce smíchejte řepu s cibulí, česnekem, 1 lžící rajčatové passaty (nebo kečupu), 1 lžičkou worcesterové omáčky, osolte, přidejte čerstvě mletý pepř a trochu mleté papriky. Pak už nezbývá, než nechat hotový tatarák vychladit v lednici a poté servírovat na stůl.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.idnes.cz, www.lidovky.cz