K výhodám Velikonoc patří také cestování za krásami vlasti a jarní přírodou. Takové výlety často zůstanou v paměti i díky ochutnání krajových velikonočních specialit. Tady je výběr z nich pro domácí inspiraci.
V hrnci na másle zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme libeček, vmícháme mouku a za stálého míchání asi 1 minutu vše smažíme.
Postupně vmícháme vývar, aby se netvořily žmolky, a polévku 15 minut povaříme na mírném ohni. Přidáme mléko, osolíme a opepříme. Dbáme na to, aby polévka nevzkypěla. Nakonec ji zjemníme smetanou a podáváme ozdobenou lístkem libečku.
Ladislav Broulík, Voděrady
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
jehněčí kotlety
Jehněčí kotlety v mandlovém kabátku
Potřebujeme
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
8 jehněčích kotlet
2 vejce
3 lžíce mletých mandlí
3 lžíce jemně nasekané petrželky
1/4 lžičky sušeného rozmarýnu
1—2 stroužky česneku
Podáváme s různě upraveným špenátem nebo jinou zeleninou a bramborami.
sůl a pepř
lžičku sypkého zeleninového bujonu
strouhanku
mandlové lupínky
tuk na smažení
Jak na to
Kotlety částečně odřízneme od kosti, naklepeme je, potřeme utřeným česnekem, mletým sušeným rozmarýnem a necháme je chvíli rozležet.
Vejce rozšleháme, přidáme k nim mleté mandle, petrželku, sůl, pepř, bujon, rozmícháme a těstíčko podle potřeby zahustíme strouhankou.
Kotlety namočíme v těstíčku, pak v mandlových lupíncích a v pánvi s rozehřátým tukem je zvolna pečeme z obou stran.
Očištěnou rybu naporcujeme na kousky, které osolíme, zakapeme citronem a necháme odležet.
Z vajec, mouky, vína, rozmarýnu, petrželky, špetky pepře a soli vypracujeme těstíčko. Do něho namáčíme kousky kapra a prudce je osmažíme na rozpáleném oleji. Necháme je okapat a pak podáváme s chlebem, plátky citronu a nastrouhaným křenem.
Ivan Veselý, Žebrák
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
Vejce ve špenátovém šátečku z listového těsta
Vejce se špenátem v listovém těstě
Potřebujeme
8 vajec vařených naměkko
400 g listového těsta
200 g ochuceného dušeného špenátu
1 vejce na potření
Jak na to
Vejce oloupeme, těsto rozválíme na 8 čtverců, které poklademe vychladlým špenátem, do něj vložíme vejce, přehneme přes něj těsto a spojíme je.
Balíčky přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě při 200 °C. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.
Jiřina Blažejová, Luka
Bramborový salát s hlohovými pupeny
Potřebujeme
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
500 g vařených brambor
1 cibuli
2 vařená vejce
Hloh patří mezi jarní léčivky, jako jsou bedrník obecný, brutnák lékařský, jitrocel kopinatý. Hloh pomáhá proti kornatění tepen, při vysokém krevním tlaku, srdečních a jiných neurózách. Angličané oceňují u pupenů hlohu příchuť oříšků a salát s hlohem mají ve velké oblibě.
Studené vařené brambory, cibuli, vařená vejce a hlohové pupeny drobně pokrájíme a promícháme se zálivkou z oleje, vína, octa, soli a pepře (eventuálně i se lžící plnotučné hořčice).
Podává se jako příloha ke karbanátkům či velikonoční hlavičce.
Jiří Mika, Karlovy Vary-Stará Role
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
poddymník
Slovenský poddymník zo Zvolena
Ze 400 g hladké pšeničné a 100 g žitné mouky, půl lžičky soli, lžičky mletého kmínu, 250 ml vlažné vody, lžičky cukru a 20 g droždí vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout.
Poté zlehka vyválíme tenké placky, upečeme v troubě na plechu vyloženém alobalem či pečicí fólií a po vychladnutí je buď pomažeme máslem a sypeme strouhaným ovčím sýrem, nebo je potřeme rozšlehanou brynzou.
Olga Štěpničková, Praha
Velikonoční sýr
Potřebujeme
1 l mléka
10 vajec
petrželovou nať
sůl a mletý černý pepř
Jak na to
Vejce rozšleháme v mléce, přidáme sůl, mletý pepř a nakrájenou petrželovou nať. Nádobu dáme na oheň a za stálého míchání vaříme, dokud se směs nesrazí a neoddělí se od vody.
Směs přecedíme přes gázu, vytvarujeme do tvaru hroudy, kterou stáhneme a necháme z ní odkapat tekutinu. Hotový „sýr“ krájíme na plátky, které podáváme na míse spolu se šunkou a klobásou. Vhodnou přílohou je strouhaný křen, červená řepa a velikonoční pečivo.
Vladimír Dropčo-Člupko, Banská Bystrica, Slovensko
Uzené uvaříme, vyjmeme z vývaru a vychladlé nakrájíme na kostky. Na stejně velké kostky nakrájíme rohlíky.
V teplém vývaru z masa rozmícháme špetku cukru s rozdrobeným droždím a krupicí a těsto necháme vzejít. Poté do těsta zašleháme vejce, kopřivy, utřený česnek podle chuti a osolíme. Až nakonec krátce vmícháme kostky masa a rohlíků, aby se pečivo nerozmočilo.
Těsto dáme do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáče a necháme ještě asi 20 minut odpočinout. Zvolna pečeme při 180 °C asi 30 minut.
Olga Štěpničková, Praha
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
Bezmasá nádivka z Chrudimska
Bezmasá nádivka z Chrudimska
Potřebujeme
60 g másla
3 vejce
smetanu a mléko
1 housku
sůl, muškátový květ a zelenou petrželku
1 hořkou mandli
strouhanku
Jak na to
Máslo utřeme se 3 žloutky, přidáme několik lžic smetany a v mléce namočenou, dobře vymačkanou nakrájenou housku.
Osolíme, okořeníme muškátovým květem, strouhanou nebo mletou hořkou mandlí a zelenou nasekanou petrželkou.
Promícháme a přidáme jen tolik strouhanky, aby nádivka nebyl příliš tuhá.
Nakonec zapracujeme sníh ze 3 bílků. Dáme do vymaštěného a strouhankou vysypaného pekáčku a zvolna upečeme.
Olga Štěpničková, Praha
Velikonoční kerkonošský vaječný báby
Potřebujeme
500 ml mléka
4 vejce
sůl
drcený kmín
30 g cukru
mletou skořici
Jak na to
Vejce rozkvedláme v mléce se špetkou soli a lžičkou drceného kmínu, vlijeme do vymaštěného pekáče a upečeme v troubě. Teplé báby posypeme 30 g cukru s mletou skořicí.
Olga Štěpničková, Praha
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
perníková zdobená vejce
Perníková zdobená vejce
Potřebujeme
150 g žitné a 150 g pšeničné hladké mouky
150 g cukru moučky
100 g tekutého medu
2 celá vejce
kůru a šťávu z půlky citronu
1 lžičku mleté skořice
umleté 4 hřebíčky a 2 zrnka nového koření
špetku anýzu
lžičku jedlé sody
1/2 sáčku prášku do perníku
na polevu
150 g moučkového cukru
1 bílek
trošku citronové šťávy
potravinářská barviva
Jak na to
Mouku prosejeme se sodou, práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Vmícháme koření, kůru a šťávu z půlky citronu, přidáme vejce, med a vypracujeme nelepivé vláčné těsto (podle potřeby je zahustíme moukou).
Poté je zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odpočinout. Pak těsto opět propracujeme a na pomoučeném válu je rozválíme na asi 1 cm silnou placku. Formičkou vykrajujeme vajíčka, rozložíme je na plech vyložený papírem a v předehřáté troubě je upečeme.
Prosátý cukr utřeme s bílkem a citronovou šťávou dohladka, polevu podle potřeby obarvíme a ozdobíme jí vychladlá vejce, která necháme zaschnout ve vlažné troubě.
Františka Borská, Jarov
Jihomoravský velikonoční vrkoč
Potřebujeme
280 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
110 g másla
110 g cukru
30 g hrozinek
30 g sekaných vlašských ořechů
30 g droždí
2 žloutky
1 vanilkový cukr
250 ml vlažného mléka
1 lžičku soli
citronovou kůru
mandlové lupínky nebo sekané ořechy na ozdobu
1 vejce na potření
Jak na to
Připravíme kvásek a přidáme jej do mísy s moukou a cukrem. Ve zbytku mléka rozšleháme žloutky, vanilku a ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
Poté je rozdělíme na tři díly, ze kterých vyválíme stejné válečky a upleteme cop, který spojíme v kruh.
Položíme jej na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky, necháme vykynout a pečeme 40—50 minut v předehřáté troubě při 170 °C.