Libečková polévka

Potřebujeme

  • 2 středně velké cibule
  • 4 polévkové lžíce jemně nasekaných lístků libečku
  • 25 g másla
  • 25 g hladké mouky
  • 750 ml slepičího vývaru
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce smetany
  • sůl a pepř

Jak na to

V hrnci na másle zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme libeček, vmícháme mouku a za stálého míchání asi 1 minutu vše smažíme.

Postupně vmícháme vývar, aby se netvořily žmolky, a polévku 15 minut povaříme na mírném ohni. Přidáme mléko, osolíme a opepříme. Dbáme na to, aby polévka nevzkypěla. Nakonec ji zjemníme smetanou a podáváme ozdobenou lístkem libečku.

Ladislav Broulík, Voděrady

Jehněčí kotlety v mandlovém kabátku

Potřebujeme

  • 8 jehněčích kotlet
  • 2 vejce
  • 3 lžíce mletých mandlí
  • 3 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 1/4 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 1—2 stroužky česneku

Podáváme s různě upraveným špenátem nebo jinou zeleninou a bramborami.