Listové těsto je oblíbené především pro své rychlé upečení a bezpočet možných kombinací. Ať už se vám ohlásí nečekaná návštěva, či nevíte, co zrovna udělat k večeři, stačí sáhnout po listovém těstu a během chvilky máte hotovo. Chtěli byste tentokrát připravit něco originálního, co nikdo jen tak nezná? Vyzkoušejte motanice, ze kterých budou všichni nadšení!

Připravte si doma z listového těsta motanice podle tohoto video receptu:

Zdroj: Youtube

Božské jednoduché tyčinky

Postup přípravy a náplně listového těsta je téměř identický, jako když se dělají šneci. Listové těsto vyválejte na dva stejně velké pláty. Jeden plát potřete olivovým olejem, položte na něj plátky šunky a sýra a přiklopte druhým plátem. Poté lehce přejeďte válečkem po svrchním těstu, aby se vše lépe spojilo dohromady.

Následně celý plát potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte kmínem s hrubozrnnou solí. Nakonec naplněné těsto nakrájejte na jednotlivé proužky, které několikrát zatočte do spirály, čímž vám vzniknou zajímavé zamotané tyčinky. Plech s připravenými motanicemi vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a nechte péct 10-12 minut.

Náplň charakterizující pizzu

Pro milovníky pizzy máme alternativní řešení těchto úžasných motanic. Namísto olivového oleje potřete plát kečupem nebo rajčatovým protlakem. Poté posypte bylinkami typickými pro pizzu, zejména oreganem a bazalkou. Bylinky můžete použít čerstvé i sušené. Takto připravený plát naplňte šunkou a sýrem a pokračujte stejně jako při přípravě klasických motanicových tyčinek.

Tyčinky mnoha chutí

Jako náplň do listového těsta můžete použít téměř cokoliv. Lze tak vytvořit bezpočet variací, ze kterých si jistě každý vybere svého favorita. Klasickou verzi můžete doplnit o plátky nakrájené cibule, pórkem nebo jemně osmaženým česnekem. Naopak pro milovníky ostřejších jídel můžete do tyčinek přidat nakrájenou chilli papričku nebo je posypat chilli kořením. Fantazii se meze nekladou. Zvolte takové ingredience, které vám nejvíce chutnají!

Sladká varianta

Mimo slaných motanic můžete připravit také sladké, které jsou v mžiku hotové. Z listového těsta stačí vyválet pouze jeden plát, který potřete rozšlehaným vajíčkem a posypete skořicovým cukrem. Poté nakrájejte připravený plát na proužky, ty zamotejte a dejte upéct na plech. A voila! Sladké pohoštění máte hotové.

Související články

Zdroje: nejrecept.cz, toprecepty.cz, ctidoma.cz