Maso na způsob sekané se pekl už ve středověku. A skrylo se tam všechno – od luxusní kýty a svíčkové, až po bůček nebo ořezy ze žeber. Velký průlom v chuti a struktuře sekané znamenal vynález mlýnku na maso. Díky němu vzniklo dnes tak oblíbené mleté maso, které se používá jako základ k různým pokrmům.

Chcete vyzkoušet sekanou podle receptu našich babiček? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Sekaná bývala svatební specialita

Zajímavé je, že sekaná zažila největší popularitu ve třicátých letech 20. století. V období mezi válkami ji lidé často vídávali na svatebních stolech. Tehdy ji servírovali v rámci slavnosti „popravek“, které probíhaly druhý svatební den v domě nevěsty. Matka nevěsty do ní zahrnula všechny masové zbytky z hostiny a občas i králičí maso, které je dnes kvůli své vysoké ceně téměř nedostupné. Sekaná se podávala nejčastěji studená s chlebem a byla tak vítanou svačinkou pro hladovce.

Sekaná: socialistický šlágr jídelen

Slavnostní podobu sekané narušil socialismus, kdy se začala objevovat jako levné jídlo v jídelnách. Sekaná se tak vytratila ze svatebních stolů a stala se vítaným jídlem pro všední den. Pro pracující ženy znamenala hned několik výhod – jednak dostupnost a nižší cenu mletého masa. A jednak také fakt, že pracující ženy, které tehdy plnily pětiletku, se nemusely s večerním jídlem tak patlat. Sekanou stačilo zamíchat, zformovat do podlouhlé šišky a dát péct. Navíc, pokud zbyla, dala se vzít jako svačina nebo oběd do práce.

Nejlepší sekaná je ta namíchaná z více druhů mas

I dnes je sekaná oblíbeným pokrmem. Připravte si ji tak dokonalou, jako ji dokázaly připravit naše prababičky. V čem spočívaly jejich fígle? Určitě v surovinách. Na „sekačku“ (jak se lidově říkalo sekané) je dobré zpracovat minimálně dva druhy masa. Nejlepší je použít sušší typ hovězího s tučnějším vepřovým masem, například vepřovou plecí nebo bůčkem. Pokud nemáte mlýnek na maso, kupte směs vepřového a hovězího mletého masa.

Struktura sekané

Chcete mít sekanou vláčnou jako sen? Pak umelte maso hned dvakrát, aby bylo co nejjemnější. U rustikální (selské) sekané je naopak žádaná surovost. To znamená, že se mele nebo krájí maso na větší kousky, aby struktura byla drsnější a viditelná hned po prvním řezu.

Potřete sekanou mlékem

Velmi často se stává, že sekaná v troubě praskne. Aby se vám to nestávalo, ještě než dáte sekanou do trouby, potřete jí mlékem. Mléko na ní vytvoří ochranný film, který zamezí jejímu vysychání (a tedy i praskání).

Rozhodující je teplota pečení

Při pečení sekané se nesnažte nic urychlit, jinak hrozí, že se maso vysuší, popraská a eventuálně i připálí. Maso pečte na 120 °C zhruba 20 minut. Jakmile je vnitřek sekané upečený, snižte teplotu a nechte masíčko dopéct 15 minut, aby mělo křupavou kůrčičku. Pokud naopak sekanou přepečete, bude šedá, suchá a bez chuti. Pozor na to!

Na sekanou položte plátky slaniny

Aby sekaná zůstala krásně šťavnatá a nepraskala, obložte její povrch před pečením plátky slaniny. Nejenže se vám tak sekaná krásně povede, ale bude mít i chuť s přidanou hodnotou slaniny.

Související články


Zdroje: www.idnes.cz, www.regiony.rozhlas.cz,