Zdroje: erecepty.eu, www.toprecepty.cz

Na Obližprst připravte krém nad párou

Příprava lahodného řezu není nijak náročná. Může vás překvapit šlehání nad párou, ale ani to není nic, co byste nezvládli. Jediným rozdílem je, že misku, ve které budete šlehat, umístíte nad hrnec s vroucí vodou. Miska se bude zvolna ohřívat, ale přitom se nebude nic připalovat ani vřít. Maximální teplota v misce by měla být okolo 40 °C. Klidně zkoušejte teplotu jen prstem. Dokud je teplota přijatelná, pak je všechno v pořádku.

Jak připravit korpus na Obližprst

Připravte si suroviny v předstihu na každou část zákusku zvlášť. Bude se vám lépe pracovat. A práce půjde krásně od ruky.

Na pečený kakaový základ budete potřebovat následující suroviny:

  • 5 celých vajec
  • 100 g moučkového cukru
  • 0,5 dl oleje
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 2 lžíce kakaa
  • tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu, případně papír na pečení

Předehřejte troubu na 200 °C. V hluboké misce vyšlehejte všechna vejce s cukrem do pěny. Po částech přidávejte střídavě mouku smíchanou s kakaem i práškem do pečení a olej. Vše vymíchejte do konzistentní hmoty. Směs na plech roztáhněte stěrkou rovnoměrně a upečte.

Žloutkový krém na řezy Obližprst

Na žloutkový krém bude potřeba:

  • 5 žloutků
  • 2 dl mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g změklého másla

Nad párou v hlubší misce vyšlehejte žloutky, mléko, mouku a cukr, až vám směs zhoustne. Nechejte vychladnout a pokračujte ve šlehání. Přidejte změklé máslo a vyšlehejte do hladkého konzistentního krému.

Sníh na zákusek Obližprst

Na sníh si přichystejte:

  • 5 bílků
  • 300 g moučkového cukru
  • na posypání se hodí sladké kakao nebo hoblinky čokolády.

Sníh můžete také vyšlehat nad párou. Cukr je vhodné začít přidávat, až když bílky mírně zteplají, aby se jednoduše rozpouštěl a pojil. Šlehejte až do okamžiku, kdy je teplota sněhu okolo 40 °C.

Pěkná dekorace prospěje i lahodnému Obližprstu

Vychladlý čokoládový korpus nechejte na plechu nebo přemístěte na tác. Později už přemístění půjde jen těžko. Korpus pomažte vrstvou krému a následně vrstvou sněhu. Nechejte vychladnout v ledničce.
Zdobit můžete řezy v celku nebo až během servírování. Z Obližprstu uděláte pěkným servírováním výborný nedělní zákusek nebo luxusní pohoštění pro návštěvu. Nejíme jen ústy, ale i očima!