Rozžhavený gril je v létě k vidění na většině zahrad v celé republice. A na grilu se chystá spousta dobrot a nejen těch masových. Oblíbenost si získal sýr, klobásky, ale i zelenina, jako třeba cuketa, paprika nebo rajče. Faktem je, že maso na žebříčku jednoznačně vede.

I když je k dispozici v obchodech velké množství nejrůznějších hotových omáček a dipů vhodných ke grilování, dá se říct, že mnoho z nich člověk už někdy ochutnal a oblíbil si jen hrstku výrobků. Ano, je to pohodlný a rychlý způsob, ale co překvapit rodinu, a vlastně i sebe, bleskovou omáčkou, která posléze rozhodně zůstane ve vašem grilovacím repertoáru?

Omáčka k masu podle Zdeňka Pohlreicha

K přípravě rychlé omáčky nebo chcete-li dipu budete potřebovat jen jablko, 3 lžíce majonézy, bílý jogurt (s vyšším procentem tuku), 2 lžičky kari koření, špetku cukru a špetku soli. Nejprve si oloupejte jablko, zbavte ho jádřince, nastrouhejte na jemné straně struhadla a nechte prozatím v mističce. Do větší misky si dejte bílý jogurt, majonézu, kari a dobře promíchejte. Přidejte nastrouhané jablíčko a dochuťte solí a cukrem. A to je celá věda, jednoduché, že?

Související články

Když už jsme u té majonézy...

Majonéza je pojem! Lidé si bez ní nedokáží určité pokrmy vůbec představit. Zajisté váš jazyk už ochutnal mnoho této bílé dobroty od různých značek a našel si tu „svou“. Ale asi vás nepřekvapí, že chuťově vede majonéza domácí. Jestliže si myslíte, že se jedná o recept, který vás připraví o spoustu času, mýlíte se. Domácí majonéza je hotová v cuku letu a její jemná dokonalá chuť vás okouzlí natolik, že tu kupovanou v regálu obchodu necháte pro někoho jiného.

Připravte si 200 – 300 ml slunečnicového oleje, 3 žloutky, lžičku dijonské hořčice, trochu citronové šťávy (nebo ocet - vyzkoušejte obě varianty, co vám bude více chutnat) a sůl.

Všechny zmiňované ingredience si předem vyndejte na linku, aby dosáhly pokojové teploty. Poté do misky dejte žloutky, na ty dejte špetku soli, hořčici a přidejte několik kapek citronové šťávy. Za stálého šlehání metličkou kapejte do směsi olej, ten se musí se vším dokonale spojit. Olej vše zahustí, a jakmile bude majonéza alespoň trochu hustá, můžete z kapek přejít do jemného pramínku a za pár chvil je domácí majonéza na světě.

Zdroje: zena.aktualne.cz, www.toprecepty.cz, fresh.iprima.cz