Není snad nikdo, kdo by neznal klasickou pouliční pochoutku a tou je párek v rohlíku. Jedná se o typicky českou variantu amerického hot dogu, která se skládá z ohřátého rohlíku s ohřátým nebo grilovaným párkem či klobásou uvnitř.

Čím je český párek v rohlíku typický?

Oproti hod dogu není pečivo podélně rozřízlé, ale má odříznutou jednu špičku a uvnitř vyrobenou dutinu na uzeninu. Zpravidla bývá ochucen kečupem a plnotučnou hořčicí. Většinou si jej můžete koupit u všech stánků s rychlým občerstvením, z jejichž pultů jen tak nezmizí, protože český národ tuto pochoutku prostě miluje.

Trocha historie

Tato kombinace pečiva a uzeniny si získala oblibu již v roce 1901, a to ve Spojených státech pod názvem hot dog. Na počest tohoto jídla si Američané dokonce vymysleli svátek, který ctí 18. července jako tak zvaný Hot Dog Day.

Samotný pojem je spojen i s karikaturou, která se kdysi objevila v novinách. Na obrázku byl v pečivu místo párku nakreslený jezevčík, který byl tenký a dlouhý podobně jako tato uzenina. Klasický hot dog je dodnes populární po celém světě v mnoha různých variacích.

A jak vznikl český párek v rohlíku?

Za tuto pochoutku vděčíme jihočeskému řezníkovi z Českých Budějovic. Jmenoval se Václav Masopust a tento rychlý pokrm ho oslnil na letní dovolené ve španělském Madridu. Když se vrátil domů, začal tuto pochoutku vyrábět ve své provozovně v Krajinské ulici pod názvem „pikador“. K názvu ho inspirovali zápasníci s býky, kteří byli vyzbrojeni kopím.

Nestíháte? Zkuste párek v rohlíku z mikrovlnky

V případě, že si chcete párek v rohlíku udělat doma, využijte k jeho rychlé přípravě mikrovlnnou troubu. Stačí znát pár vychytávek a během chvilky můžete dobrotu servírovat na stůl.

K výrobě je vždy lepší použít tak den starý rohlík, u kterého nejprve seříznete jednu špičku. Potom pomocí vařečky se silnější kulatou rukojetí stlačíte vnitřní střídu, aby vám vznikla dutina na párek. Zakápněte ji kečupem a polotučnou hořčicí a poté do ní vložte párek, který byste měli na pár místech propíchnout vidličkou nebo špičkou nože. Takto naplněný rohlík dejte ohřát asi na 15 až 20 vteřin do mikrovlnné trouby.

Párek v rohlíku si vylepšete po svém

Výsledná chuť se samozřejmě odvíjí od druhu pečiva i párků. Pokud nechcete jen obyčejnou klasiku, volte vždy vaše oblíbené suroviny. Stejně tak si můžete tento pokrm doplnit o další zajímavé ingredience, jako jsou zelenina, sýr, pálivý dip, tatarská omáčka nebo karamelizovaná cibulka. Váš párek v rohlíku po česku tak bude jedinečný dle vaší fantazie.

Zdroje: www.nejrecept.cz, www.fitweb.cz, www.mlsnavarecka.cz