Pochoutkový salát patří mezi stálice české studené kuchyně, býval hvězdou a nedílnou součástí přípravy poctivých chlebíčků a neméně oblíbenou svačinovou pochoutkou, která nejlépe chutnala s čerstvým křupavým rohlíkem jen tak na stojáka ještě z papíru. Dnes se sehnat sice dá, ale jeho chuť se původní receptuře nepodobá ani zdaleka, navíc se nejedná ani o zdravé mlsání.

Fort ví, jak na socialistickou klasiku

Naštěstí se původní receptury dají stále dohledat, nebo existuje pár nadšenců, kteří je nosí v hlavě. Mezi ně patří i Starej Fotr! Podívejte se na video, kde vám ukáže, jak jednoduše a rychle si „pochoutkáč“ připravit:

Zdroj: Youtube

Pochoutkový salát není potřeba nijak vylepšovat nebo nahrazovat původní suroviny v receptu. Jediné, co zaslouží vyměnit, je uzeninová složka. Dříve se používal měkký salám, jehož složení nebylo nijak valné. Ostatní suroviny by ale měly zůstat beze změny. Pochoutkový salám je totiž dokonalý přesně tak, jak byl nanormován.

Bez éček a běžně dostupný

Dalším benefitem tehdejšího pochoutkového salátu z dob socialismu byla absence éček a konzervantů. Tehdy se lahůdkové saláty vyráběly k přímé spotřebě, tudíž nebylo potřeba je nijak „vylepšovat“. Navíc je salát i skromný na vstupní suroviny, všechny máte vždy doma po ruce, není tedy potřeba dělat extra nákup, navíc za drahé peníze.

Socialistický pochoutkový salát podle normy ČSN

Salátová lahůdka je na výrobu jednoduchá, jediné, co vám zabere trochu času, je krájení surovin. Na zhruba půl kila salátu nakrájejte na co nejtenčí nudličky 210 gramů kvalitního šunkového salámu. Najemno nakrájejte i 100 gramů kyselých okurek, použijte buď své domácí, chuťově vám budou vyhovovat nejvíce, nebo ty, na které jste zvyklí. Najemno nakrájejte i 15 gramů cibule.

Dalším krokem je nasypat k ostatní zelenině 23 gramů sterilovaného hrášku. Nemusíte nutně použít ten nejdražší, který v obchodě najdete, pokud ale natrefíte na bio hrášek za dobrou cenu, výsledek bude rozhodně stát za to.

Důležité je salát správně dochutit

Ke směsi zeleniny a šunky přidejte 3 gramy octa, 5 gramů cukru a 4 gramy soli. Přilijte 4 gramy worchesterové omáčky, 10 gramů plnotučné hořčice (není potřeba experimentovat s dijonskou) a jako poslední přidejte 150 gramů majonézy, která vám chutná.

Na majonéze si dejte záležet

V původním receptu je i postup na domácí majonézu, není ale potřeba. Dnes už se dají v obchodě sehnat majonézy opravdu kvalitní za rozumnou cenu. Sledujte však vždy jejich složení. Hledejte ty, které obsahují žloutky od slepiček z volného chovu, a ty, kde je podíl žloutků nejvyšší.

Kvalitní majonéza nemusí obsahovat cukr, jakmile se tedy hodnota sacharidů šplhá vysoko, sáhněte po jiné. Jako poslední krok už zbývá jen všechny suroviny smíchat v míse dohromady a vydržet do druhého dne, kdy je salát úplně nejlepší.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, makova-panenka.cz

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube