Základem pomazánky bývá obvykle tvaroh nebo jiný tuk, do kterého se pak přimíchávají ostatní ingredience, z nichž jedna je ta hlavní a obvykle dává pomazánce i název, protože její chuť v receptuře dominuje. Bez pomazánek si nedokážeme představit tradiční chlebíčky a pomazánky nás provázejí od dětství. Často se připravují v mateřských školách, mažeme je na jednohubky či jiné pečivo, když potřebujeme rychle pohostit nečekanou návštěvu, v poslední době se pomazánky konzumují podobně jako dipy, kdy se kousky pečiva do pomazánek namáčí.

3x nejlepší pomazánka

Připravili jsme pro vás 3 recepty na rychlé, levné a vynikající pomazánky.

Liptovská pomazánka

Slovensky se nazývá Liptovská nátierka, německy Liptauer Käse, maďarsky Körözot a v liptovském nářečí Šmirkas. Je to tradiční pochoutka studené kuchyně, která vznikla na Slovensku a postupem času se rozšířila po celé střední Evropě.


Suroviny na 300 g pomazánky:

36 g másla

204 g měkkého tvarohu v kostce

33 g cibule

6 g mleté sladké papriky

15 g mléka

7 g soli

Postup:

Máslo vyšlehejte do jemné pěny a za stálého míchání přidávejte tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, mletou papriku, mléko a sůl.

Tuňáková pomazánka

Tuňák, většinou konzervovaný, je nepostradatelnou ingrediencí pro přípravu mnoha pokrmů. Tuňák je bohatým zdrojem bílkovin a obsahuje málo tuku a sacharidů. Proto se tato ryba skvěle hodí nejen při redukční dietě, ale také pro podporu růstu u dětí.

Suroviny:

370 g tuňáka z konzervy ve vlastní šťávě

100 g másla

1 cibule

5 lžic majonézy

1 brambor vařený ve slupce

2 vejce vařená natvrdo

1 lžíce plnotučné hořčice

špetka soli

mletý černý pepř

Postup:

Tuňáka vidličkou rozmačkejte a rozetřete s máslem. Přidejte nakrájenou cibuli a majonézou. Bramboru oloupejte a nastrouhejte, vejce nasekejte a přimíchejte do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujte a dochuťte pepřem a solí.

Mrkovo - pažitková pomazánka

Mrkev je zdrojem beta-karotenům a vlákniny. Tato kořenová zelenina je také skvělým zdrojem antioxidantů. Pažitka pravá (latinsky Allium schoenoprasum) je jistě jednou z nejznámějších kuchyňských bylinek vůbec. Znali ji už ve starověku a rovněž ve středověku patřila k nejčastěji pěstovaným bylinkám. Pažitka podporuje trávení a je močopudná, takže se výborně hodí pro očistnou kúru. Je nezanedbatelným zdrojem přirozeného vitamínu C a chlorofylu. Když zkombinujete mrkev a pažitku s několika málo dalšími ingrediencemi, můžete si pochutnat na vynikající a zdravé pomazánce.

Suroviny:

2 mrkve

1 svazek pažitky

250 g krémového smetanového sýra

2 lžíce zakysané smetany

sůl dle chuti

Postup:

Mrkev nastrouhejte najemno, pažitku nasekejte a vše smíchejte se sýrem a zakysanou smetanou. Dle chuti osolte.

Zdroje:www.recepty.cz,www.toprecepty.cz