Základem pomazánky bývá obvykle tvaroh nebo jiný tuk, do kterého se pak přimíchávají ostatní ingredience, z nichž jedna je ta hlavní a obvykle dává pomazánce i název, protože její chuť v receptuře dominuje. Bez pomazánek si nedokážeme představit tradiční chlebíčky a pomazánky nás provázejí od dětství. Často se připravují v mateřských školách, mažeme je na jednohubky či jiné pečivo, když potřebujeme rychle pohostit nečekanou návštěvu, v poslední době se pomazánky konzumují podobně jako dipy, kdy se kousky pečiva do pomazánek namáčí.
3x nejlepší pomazánka
Připravili jsme pro vás 3 recepty na rychlé, levné a vynikající pomazánky.
Liptovská pomazánka
Slovensky se nazývá Liptovská nátierka, německy Liptauer Käse, maďarsky Körözot a v liptovském nářečí Šmirkas. Je to tradiční pochoutka studené kuchyně, která vznikla na Slovensku a postupem času se rozšířila po celé střední Evropě.
Suroviny na 300 g pomazánky:
36 g másla
204 g měkkého tvarohu v kostce
33 g cibule
6 g mleté sladké papriky
15 g mléka
7 g soli
Postup:
Máslo vyšlehejte do jemné pěny a za stálého míchání přidávejte tvaroh, najemno nakrájenou cibuli, mletou papriku, mléko a sůl.
Tuňáková pomazánka
Tuňák, většinou konzervovaný, je nepostradatelnou ingrediencí pro přípravu mnoha pokrmů. Tuňák je bohatým zdrojem bílkovin a obsahuje málo tuku a sacharidů. Proto se tato ryba skvěle hodí nejen při redukční dietě, ale také pro podporu růstu u dětí.
Suroviny:
370 g tuňáka z konzervy ve vlastní šťávě
100 g másla
1 cibule
5 lžic majonézy
1 brambor vařený ve slupce
2 vejce vařená natvrdo
1 lžíce plnotučné hořčice
špetka soli
mletý černý pepř
Postup:
Tuňáka vidličkou rozmačkejte a rozetřete s máslem. Přidejte nakrájenou cibuli a majonézou. Bramboru oloupejte a nastrouhejte, vejce nasekejte a přimíchejte do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujte a dochuťte pepřem a solí.
Mrkovo - pažitková pomazánka
Mrkev je zdrojem beta-karotenům a vlákniny. Tato kořenová zelenina je také skvělým zdrojem antioxidantů. Pažitka pravá (latinsky Allium schoenoprasum) je jistě jednou z nejznámějších kuchyňských bylinek vůbec. Znali ji už ve starověku a rovněž ve středověku patřila k nejčastěji pěstovaným bylinkám. Pažitka podporuje trávení a je močopudná, takže se výborně hodí pro očistnou kúru. Je nezanedbatelným zdrojem přirozeného vitamínu C a chlorofylu. Když zkombinujete mrkev a pažitku s několika málo dalšími ingrediencemi, můžete si pochutnat na vynikající a zdravé pomazánce.
Suroviny:
2 mrkve
1 svazek pažitky
250 g krémového smetanového sýra
2 lžíce zakysané smetany
sůl dle chuti
Postup:
Mrkev nastrouhejte najemno, pažitku nasekejte a vše smíchejte se sýrem a zakysanou smetanou. Dle chuti osolte.
Zdroje:www.recepty.cz,www.toprecepty.cz