V dnešní době se ghí stává čím dál více oblíbenou potravinou. Najdete v ní vitaminy A, D, E a K, plno antioxidantů a žádnou mléčnou bílkovinu. Je vhodné pro ty, kteří trpí záněty zažívacího traktu či mají alergii na lepek. Ghí vám totiž dodá patřičné potřebné látky. Pozitivně působí rovněž na mozek a jako nervové tonikum, pomáhá udržovat hladinu inzulinu, detoxikovat tělo a spalovat tuky.

Přepuštěné máslo v pomalém hrnci

Podívejte se na video, kde uvidíte postup při vaření přepuštěného másla v pomalém hrnci:

Zdroj: Youtube

Nakrájené máslo na menší kousky, vložte do pomalého hrnce a zapněte II. stupeň na 4 hodiny. Hrnec pokličkou nepřiklápějte. Pouze sledujte, zda se již nesráží bílá pěna. V tomto okamžiku ji seberte. Tento postup opakujte několikrát, dokud se pěna nebude již srážet.

Obsah hrnce můžete občas zamíchat, ale není to potřebou. Pokud s tím však nechcete mít vůbec žádnou starost, hrnec přiklopte a seberte všechnu pěnu až na konci. Jakmile bude mít ghí průzračně zlatavou barvu a přestane bublat, pak je přepuštěné máslo hotové. Do čistých sklenic přelévejte ghí přes cedník vyloženým plátýnkem či gázou. V otevřených sklenicích nechte máslo vychladnout.

Skladování téměř kdekoliv

Kvalita ghí záleží na obsahu tuku, které má použité máslo. Hotové sklenice skladujte v temnu s teplotou od 0 do 20 °C. Přepuštěné máslo vydrží delší dobu než klasické máslo, půl roku až rok. Sebranou pěnu během vaření můžete využít třeba do polévek.

Všestranné využití v kuchyni

Ghí je skvělé především na smažení, jelikož se přepaluje až při 250 °C. Také během zahřívání nevznikají žádné toxické látky, které by byly nestravitelné. Přepuštěné máslo se hodí jak při pečení, tak při vaření, dušení zeleniny nebo na pomazánky. Natřít si ho můžete i jen tak na chleba. Má neodolatelnou chuť a krásně voní. Přesvědčit se můžete sami!

Proč právě pomocí pomalého hrnce?

Pomalý hrnec je užitečnou věcičkou v kuchyni, pokud potřebujete ušetřit čas. Tento elektrický hrnec je vhodný pro přípravu jídla při konstantní teplotě bez nutnosti jakéhokoliv dalšího zásahu. Díky němu si také v jídle uchováte co nejvíce živin a dalších cenných látek, jelikož vaří sice delší dobu, ale o to šetrněji.

Související články

Zdroje: pomalyhrnec.blogspot.com, fresh.iprima.cz, tophrnce.cz