Řízky se pravidelně objevují na nedělním menu. Má je rád snad každý a jsou poměrně jednoduché na přípravu. Dnes dokonce najdeme také vegetariánské nebo veganské „řízky", jež se také pyšní trojobalem a vynikající chutí.

Nebezpečné smažení

Smažení patří mezi tepelnou úpravu, při které je potravina vložena do horkého tuku. Odehrává se při teplotě mezi 150-190 °C. Potravina ztrácí vodu a nasává tuk. Díky tomu se zvyšuje její kalorická hodnota. Nadbytečné kalorie pak tělo ukládá a hrozí tak riziko obezity. Mimo jiné při smažení vznikají nebezpečné neurotoxiny akrylamid a glycidamid. Ty poškozují nervové tkáně, způsobují neplodnost, stojí za rakovinou a dalšími chorobami. Přepálené tuky pak obsahují trans mastné kyseliny, které také zvyšují riziko srdečních chorob, obezity, cukrovky i rakoviny.

Kouřový bod

U tuků je nutné sledovat jejich kouřový bod, který ukazuje, při jaké teplotě se začne přepalovat. Pokud tedy smažíte, vybírejte tuky s co nejvyšším kouřovým bodem. Také se při smažení vyhýbejte tukům bohatým na nasycené mastné kyseliny. Poznáte je snadno. Jsou při pokojové teplotě tuhé a nerozpouští se. Patří mezi ně máslo, sádlo, kokosový a palmový olej. Pokud se tedy nedokážete smažení vzdát, vyberte si řepkový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové. Ten zvládne teplotu 246 °C.

Související články

Pečení je zdravější

Pečení je jednou z nejstarších úprav potravin horkým suchým vzduchem. Je sice pomalejší než smažení, potravina však nasákne pouze minimum tuku, takže se její kalorická hodnota téměř nezvyšuje. Pečení také zachovává více živin. Dále nehrozí, že by se olej přepálil.

Řízky v troubě

Je pochopitelné, že se maso při pečení více vysušuje. Aby se tomu zabránilo, zkuste trik s marinádou. Tu navíc můžete obměňovat podle chuti každou neděli.

Zdroj: Youtube

Šťavnaté a dietní řízky

Na přípravu si nachystejte 500 g kuřecích prsou, 200 g selského jogurtu, 70 g strouhanky, 40 g parmezánu, 1 vajíčko, 2 stroužky česneku, olivový olej ve spreji, sůl a mletý pepř podle chuti. Kuřecí prsa rozřízněte podélně napůl, osolte a opepřete je z obou stran. Ve větší míse smíchejte jogurt s vajíčkem a prolisovaným česnekem. Maso vložte do marinády a dokonale ho obalte ze všech stran. Následně řízky obalte ve strouhance, kterou jste smíchali s jemně nastrouhaným parmezánem. Obalené kousky položte na plech vyloženým pečícím papírem a shora je postříkejte olivovým olejem. Pečte dozlatova při teplotě 200 °C cca 25 minut.

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.prozeny.blesk.cz, www.frugalinsa.com