Zdroje: prima-receptar.cz, www.toprecepty.cz, budejovice.rozhlas.cz

Červený rybíz je sám o sobě dost kyselý, a tak si ho v misce posypáváme cukrem nebo ho použijeme do drobenkových koláčů. Když přijde na zavařování, nejčastěji z rybízu vyrobíme kompot nebo džem, který nesmí chybět ve vánočním lineckém cukroví.

Jemný rybízový džem pro línější povahy

Způsobů, jak rybíz přetvořit ve vynikající džem, je několik. Zaprvé si musíme ujasnit, zda máme trpělivost otrhat všechny stopky a budeme tedy pracovat jen s čistými kuličkami. Pokud tu trpělivost nemáme, existuje možnost svařit rybízové kuličky i se stopkami a po rozvaření je propasírovat přes jemné sítko. Dále už pracujeme jen se šťávou, zbavenou nejen stopek, ale i slupek a semínek. Výsledný džem bude velmi jemný a snadno roztíratelný. Hodí se perfektně pro natírání cukroví a nejspíš lépe pošmakuje i dětem, které někdy semínka a slupky ze zavařenin se zručností chirurga vytahují.

Odstraněním slupek se však ochuzujeme o řadu zdraví prospěšných látek, jež se v ovoci obecně usazují v nejhojnějším množství právě v tuhém svrchním obalu plodů. Odstopkování kuliček rybízu se nakonec může stát příjemnou odpolední aktivitou, při které rodina stráví takzvaný kvalitní společný čas.

Z očištěných a nepropasírovaných kuliček připravíme pikantní džem drsnější struktury. A pokud si dáte pozor a rybíz při výrobě zavařeniny příliš nerozvaříte, vyjde vám směs podobná zavařovaným brusinkám, které se tradičně podávají se svíčkovou a zvěřinou.

Rybíz jako náhrada brusinek

Červený rybíz se brusinkám podobá nejen vzhledem, ale také nakyslou chutí. Právě díky ní je možné jím doplnit (stejně jako brusinkami) i slané pokrmy. Skvěle se hodí například ke grilovanému masu a k pikantním sýrům. Abychom dovedli rybíz à la brusinky k dokonalosti, do směsi přidáme i zvláštní koření. Jejich vůně vám bez ohledu na roční období a venkovní teplotu vytvoří v kuchyni atmosféru téměř vánoční.

Na 1 kilogram červeného rybízu počítejte se 600 g cukru. Pokud je ovoce dobře zralé, obsahuje dosti pektinu samo o sobě, takže ani nemusíme přidávat pektogel. Jestliže kuličky ještě vyzrálé nejsou, můžete přidat lžičku pektogelu a také více cukru. Očištěné a omyté kuličky nechte okapat v cedníku a mezitím svařte 150 ml vody spolu se 4 hřebíčky, kouskem celé skořice, vanilkovým luskem a 2 hvězdičkami badyánu. Potom do hrnce vsypte i rybíz a na závěr cukr. Vařte pouhých 10 minut na velmi mírném ohni, aby se cukr rozpustil, ale z kuliček nebyla úplná kaše. Jakmile směs odstavíte z plamene, vmíchejte do ní také šťávu z jednoho citronu a 1 decilitr rumu.

Směsí ihned naplňte sterilizované sklenice, zavíčkujte a ještě horké obraťte. Rybíz na způsob brusinek je natolik lahodný, že ho možná sníte jen tak s bílým jogurtem ještě dřív, než se odhodláte k vaření svíčkové...