Hodí se k nedělnímu obědu, známá je i jako rychlý oběd „na stojáka“ v housce a velkou parádu udělá i s krajícem dobrého čerstvého chleba jako svačina na výlet. Řeč je o sekané pečeni, která je nejen u nás oblíbenou pochoutkou. Je skvěle variabilní. Upéct ji můžete prakticky z jakéhokoliv masa a přidat do ní můžete takřka cokoliv.

Tu nejlepší sekanou ale uměly naše babičky. Nevěříte? Podívejte se na recept na videu:

Zdroj: Youtube

I když někteří vyznavači mletého masa pečou sekanou z drůbežího, ta nejšťavnatější je z kombinace vepřového a hovězího. Připravte si půl kila míchaného masa, rozklepněte k němu do větší mísy tři vejce. Ke směsi přidejte cibuli. Tu buď můžete velmi najemno nasekat, nebo ji jednoduše nastrouhejte na hrubém struhadle. Prolisujte ještě tři stroužky česneku a přisypejte 100 gramů anglické slaniny nakrájené na kostičky.

Na dochucení použijte lžíci sušené majoránky, lžičku plnotučné hořčice, sůl a pepř. Vsypte ještě hrnek kvalitní strouhanky, zalijte 50 mililitry mléka a vše dobře promíchejte. Vytvarujte šišku, přendejte ji na plech a podlijte vodou. Pod alobalem pečte v troubě předehřáté na 160°C zhruba hodinu, poté odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopékejte ještě půl hodiny, aby se na sekané vytvořila krásná zlatavá kůrčička.

Slaninu nejen dovnitř

Občas se stane, že se pečeně přichytí. Abyste tomu předešli, použijte osvědčený trik se smetanou. Nejen, že se nebudete na konci pečení rozčilovat nad pekáčem rozpraskaného masa, ale vaše sekaná bude naprosto dokonalá. Jednoduše vyložte plech plátky slaniny. Slaninou můžete přikrýt i samotnou sekanou, není to ale nutné.

Aby se sekaná nerozpadla

I když jste udělali vše dobře, stalo se, že šiška sekané praskla, nebo se dokonce na plechu rozpadla? Až ji budete péct příště, zkuste do těsta přidat trochu bramborové moučky. Nejenže bude skvěle držet tvar, ale po upečení se bude i lépe krájet. Chuť a hlavně šťavnatost sekané dodáte naprosto jednoduše. Použijte trik s tvarohem. Do masové směsi vmíchejte vrchovatou lžíci tvarohu. Sekaná bude šťavnatá a nadýchaná jako nikdy před tím.

Vyšší dívčí

Pokud se chcete blýsknout před rodinou nebo čekáte návštěvu a máte v plánu sekanou pečeni, pozvedněte ji do kulinářských výšin. Uvařte několik vajec tak, aby žloutky byly zcela tekuté. Obvykle stačí čtyři až pět minut, podle velikosti vajec. Opatrně oloupejte a vejce zabalte do směsi na sekanou tak, aby byla v pásu přímo uprostřed sekané. Pečeni upečte, jak jste zvyklí. Při rozkrojení se vám ale na plátcích sekané objeví krásný vaječný efekt se žloutkem dodělaným tak akorát.

Související články

Zdroje: www.youtube.com