Někdo se spokojí s klasickými chlebíčky, na kterých samozřejmě není nic špatného. Jiné hospodyňky zase rády zkouší nové druhy občerstvení. Fantazii se meze nekladou a na talíři se tak mohou objevit nejen nové chutě, ale i styl servírování vám vyrazí dech. Většinou není výroba kanapek složitá, a my vám navíc přinášíme pár tipů, jak z běžně dostupných surovin vykouzlit nezapomenutelné občerstvení na Silvestrovskou noc.

Žádné speciální suroviny

Vtip je v tom, že i z běžných surovin, se dá vykouzlit ohromná dobrota. Záleží jen na tom, jak si je nainstalujete na talíř. Salámovým mísám už dávno odzvonilo, zkuste něco sofistikovanějšího. Potřebovat budete oblíbené pečivo jako podklad, krémový sýr nebo oblíbenou pomazánku, salám, olivy a okurky a můžete se pustit do práce. Jak na neotřelé jednohubky, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube


Jako první si vyrobte podklad. Může být z kvalitního toustového chleba, ze žitného chleba, ale i z na tenko nakrájené bagetky. Bagetku ponechte ve tvaru koleček, z toustového chleba vykrojte malé čtverečky. Ty poté lehce namažte oblíbenou pomazánkou. Vezměte kolečka salámu a také je namažte pomazánkou, přehněte na půl a spoj zajistěte rozkrojenou olivou tak, jak je vidět na videu.

Roztomilé mašličky

Postup s pečivem zopakujte, ale na vrch dejte roztomilé salámové mašličky. Ty také vytvoříte jednoduše. Kolečko salámu složte podle videa do tvaru mašle a tu uprostřed zajistěte nakrojeným kolečkem okurky. Osvěžující jsou pak i salámové rolky balené v salátové okurce. Ty můžete nechat na talíři jen tak, nebo jim také vyrobit podklad z pečiva.

Skvělá pomazánka z nivy s ořechy

Pokud nechcete pečivo mazat jen obyčejným žervé, vyzkoušejte i různé druhy pomazánek. Skvělá je pomazánka z nivy. Smíchejte 200 gramů sýra s modrou plísní na hrubém struhadle, stejně tak jednu omytou, oloupanou a jádřince zbavenou hrušku, zakapejte šťávou z citronu a smíchejte s jedním balením žervé. Nakonec vmíchejte hrstičku nasekaných vlašských ořechů a dochuťte solí a pepřem.

Nahraďte bagetu okurkou

Kromě pečivové klasiky stojí za zkoušku i osvěžující kanapky s uzeným lososem. Budete potřebovat jednu salátovou okurku nakrájenou na kolečka, balení uzeného lososa, polévkovou lžíci najemno nasekaných kaparů, jednu větší nakládanou najemno nakládanou okurku a citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Do mísy dejte dvě polévkové lžíce crème fraîche, jednu lžíci majonézy, kapary, okurky a citronovou kůru. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Vzniklou pomazánku mažte na kolečka okurky, navrch dejte uzeného lososa a dozdobit můžete dle chuti koprem.

Inspirace v Itálii

Naprosto úžasné jsou i italské jednohubky. Není divu, Italové si zakládají jen na těch nejvybranějších surovinách. Jejich občerstvení je lehoučké a chuťově vyvážené. Pokud rádi kombinujete osvěžující sladké a slané chutě, připravte si několik plátků parmské šunky, několik špalíčků cukrového melounu a rukoly. Plátek šunky rozprostřete na pracovní plochu, na kraj dejte pár lístků rukoly, kousek melounu a srolujte. Pokud nejste melounoví fanoušci, vyměňte kousek ovoce za chuťově nevýrazný sýr.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.idnes.cz, www.apetitonline.cz, www.apetitonline.cz