Ruská vejce byla v dobách socialismu velmi oblíbenou lahůdkou, která byla k dostání téměř ve všech podnicích s jídlem. Obložené retro vejce prý kdysi vzniklo doslova jako „z nouze ctnost“ na Václavském náměstí ve vyhlášeném bufetu Koruna.

Označení „ruské“ dostalo pro své zařazení do seznamu schválených pokrmů dle norem tehdejších „papalášů“. Jedná se o vejce naservírované na vlašském salátu se zeleninou a šunkovým salámem, které je přelité majonézovým přelivem.

Z Ruska tato pochoutka nepochází

Ruská vejce byla v dobách komunismu ozdobou každé potravinové vitríny a hitem každého večírku, kde sloužila jako oblíbené rychlé občerstvení. Přestože mají mnozí spojený vlašský salát, který je součástí této lahůdky, s českými chlebíčky, pravdou je, že pochází z Itálie. Vzhledem k tomu, že se v němčině označují románské národy, tedy i Italové, termínem „welschen“, začal se salát v překladu označovat jako vlašský.

Původně se jednalo o poměrně luxusní salát, do něhož se dávala kromě brambor i telecí pečeně, sardelky nebo sledi a Italové jej podávali ruským hostům během významných státních návštěv společně s vejci natvrdo. Jedná se však pouze o jednu z možných domněnek.

Ruské vejce podle normy ČSN

Tento pokrm se v různých variantách objevoval ve věhlasných prvorepublikových kuchařkách, ale pokud chcete ruské vejce připravit tak, jak mají vypadat dle normy z roku 1976, vyzkoušejte níže uvedený recept.

Vlašský salát speciál

Do normovaného ruského vejce z roku 1976 je důležité dát ten správný salát. Nejedná se, jak se mnozí domnívají, o bramborový nebo klasický „vlašák“. Pro tento pokrm je důležité použít vlašský salát speciál.

A jak si ho můžete vyrobit?

Jak si doma vyrobit ruské vejce? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Základem tohoto salátu je kvalitní šunkový salám, budete ho potřebovat 200 g. Nakrájejte ho na tenké nudličky a přidejte k němu 100 g najemno pokrájené vařené brambory a 30 g vařeného celeru. K těmto surovinám přisypte 40 g sterilizovaného hrášku, 30 g vařené pokrájené mrkve a 100 g sterilizovaných okurek.

Do takto připravené směsi dodejte 170 g majonézy, 15 g hořčice, 1 čajovou lžičku soli, 2 čajové lžičky cukru, pepř dle chuti, 1 čajovou lžičku octa, stejné množství worcesteru a veškeré ingredience řádně promíchejte. Pak ho dejte alespoň na 2 hodiny do chladničky.

Jak na majonézový přeliv

Dejte si do malé misky 3 polévkové lžíce kvalitní majonézy, přidejte 2 polévkové lžíce láku ze sterilizovaných okurek a spojte promícháním. Přidejte špetku soli a cukru a opět směs pečlivě promíchejte. Výsledná konzistence by měla být poměrně řídká, aby šla majonéza dobře nalít na vajíčko, proto pokud je hustější, přidejte ještě trochu láku.

Jak ruské vejce servírovat

Do malé misky vložte nejprve porci uleželého vlašského salátu speciál a obložte ji šunkovým salámem, který můžete dle retro tradice stočit do špičatých roliček. Na salát položte několik nakládaných červených kapií, 1 až 2 lžíce sterilovaného hrášku a na samý vrchol položte polovinu vařeného vajíčka rozkrojenou stranou dolů. V tuto chvíli jej přelijte majonézovým přelivem a ozdobte zelenou petrželkou. A nezbývá než podávat na stůl.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz, www.bydlimekvalitne.cz