České perníčky jsou typické jednak přidáním medu a jednak směsí koření, která z nich vykouzlí nejen chutné, ale také voňavé drobné pečivo. Velikonoční perníčky není potřeba nechávat odležet, jsou hned měkké a pochutnáte si na nich, jen co poleva či zdobení oschne.
Přivítejte jaro a Velikonoce medovými perníčky! Víte, co budete potřebovat?

Velikonoční medové měkké perníčky

Na jejich přípravu si nachystejte tyto suroviny:

  • 800 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 300 g medu
  • 300 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 1 dl mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • Perníkové koření nebo pomelte
  • 1 lžičku skořice
  • 10 hřebíčků
  • badyán
  • anýz
  • Můžete také přidat 50 g kakaa, případně lžičku instantní kávy.

Jak připravit těsto na velikonoční perníčky

Máslo, cukr, med a žloutky dobře rozmíchejte ve velké míse. Do směsi přilejte mléko a nasypejte pomleté koření. Vše důkladně promíchejte, přidejte prosátou mouku se sodou a znovu zamíchejte. Na závěr vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Těsto míchejte, dokud se vše nespojí, a vypracujte z něj bochníček. V lednici nechejte bochník těsta odpočívat přes noc, ideálně alespoň 12 hodin.

Těsto po odležení vyválejte na 3 až 4 mm silnou placku, ze které můžete vykrajovat různé tvary. Na Velikonoce se nejlépe hodí vejce, zajíčci a kuřátka, ale i univerzální srdíčka budou krásná. Perníčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 5 až 15 minut podle velikosti.

Jak velikonoční perníčky dozdobit?

Perníčky můžete potřít hned po vytažení z trouby žloutkem rozmíchaným se dvěma lžicemi mléka, případně je můžete zdobit.

Na zdobení budete potřebovat:

  • 1 bílek
  • pár kapek citronové šťávy
  • 200 g moučkového cukru

Pokud nechcete zdobit a radši byste rumovou polevu, pak vymíchejte hladkou konzistentní glazuru z těchto ingrediencí:

  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce horké vody
  • 3 lžíce rumu

Zdroje: www.recepty.cz, www.novinky.cz