České perníčky jsou typické jednak přidáním medu a jednak směsí koření, která z nich vykouzlí nejen chutné, ale také voňavé drobné pečivo. Velikonoční perníčky není potřeba nechávat odležet, jsou hned měkké a pochutnáte si na nich, jen co poleva či zdobení oschne.
Přivítejte jaro a Velikonoce medovými perníčky! Víte, co budete potřebovat?
Velikonoční medové měkké perníčky
Na jejich přípravu si nachystejte tyto suroviny:
- 800 g hladké mouky
- 300 g másla
- 300 g medu
- 300 g krupicového cukru
- 4 vejce
- 1 dl mléka
- 2 lžičky jedlé sody
- Perníkové koření nebo pomelte
- 1 lžičku skořice
- 10 hřebíčků
- badyán
- anýz
- Můžete také přidat 50 g kakaa, případně lžičku instantní kávy.
Jak připravit těsto na velikonoční perníčky
Máslo, cukr, med a žloutky dobře rozmíchejte ve velké míse. Do směsi přilejte mléko a nasypejte pomleté koření. Vše důkladně promíchejte, přidejte prosátou mouku se sodou a znovu zamíchejte. Na závěr vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Těsto míchejte, dokud se vše nespojí, a vypracujte z něj bochníček. V lednici nechejte bochník těsta odpočívat přes noc, ideálně alespoň 12 hodin.
Těsto po odležení vyválejte na 3 až 4 mm silnou placku, ze které můžete vykrajovat různé tvary. Na Velikonoce se nejlépe hodí vejce, zajíčci a kuřátka, ale i univerzální srdíčka budou krásná. Perníčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 5 až 15 minut podle velikosti.
Jak velikonoční perníčky dozdobit?
Perníčky můžete potřít hned po vytažení z trouby žloutkem rozmíchaným se dvěma lžicemi mléka, případně je můžete zdobit.
Na zdobení budete potřebovat:
- 1 bílek
- pár kapek citronové šťávy
- 200 g moučkového cukru
Pokud nechcete zdobit a radši byste rumovou polevu, pak vymíchejte hladkou konzistentní glazuru z těchto ingrediencí:
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce horké vody
- 3 lžíce rumu
Zdroje: www.recepty.cz, www.novinky.cz