Vepřová panenka patří mezi nejoblíbenější maso. Je chuťově lahodná, jemná a vhodná i pro kuchaře začátečníky. Navíc se rychle propeče, takže je ideální, když potřebujete připravit rychlou, ale výživnou večeři pro celou rodinu. Jak udělat medailonky z vepřové panenky?
Vepřová panenka patří mezi nejkvalitnější kusy masa. Je také dietní. Množství tuku je poměrně nízké. Pohybuje se kolem 4 g na 100 g masa. Panenka obsahuje některé vitamíny, zejména vitamín D a B12. Z minerálních látek zase železo a zinek. Sval má podobu válečku o průměru kolem 10 cm. Na koncích se panenka zužuje. Svalová vlákna jsou krátká. Díky tomu je maso extrémně křehké a jako jedno z mála druhů vepřového se může, podobně jako hovězí steaky, připravovat pouze částečně propečené.
Jak vybrat vepřovou panenku
Chcete-li připravit medailonky, měla by být panenka po celé délce stejně silná. Měla by se podobat válečku. Při nákupu dále věnujte pozornost tenkým a světlým blankám na povrchu masa. Ty je nutné při přípravě ořezat, jinak budou po opečení tuhé a maso se bude kroutit.
Vepřová panenka patří mezi nejkvalitnější kusy masa.
Jak odkrojit blány na vepřové panence
Blány jednoduše odkrojíte pomocí malého ostrého nože. Tím zajeďte doprostřed masa těsně pod blanku. Chytněte ji, aby se natáhla. Směrem k oběma koncům ji postupně odkrojte po kouskách těsně u povrchu. Blánu můžete přidat do vývaru.
Vepřová panenka jako minutka
Aby bylo maso šťavnaté, doporučuje se opékat panenku v celku, tedy nerozkrájenou na medailonky. Teprve po opečení a odpočinutí celého válečku se panenka nakrájí. Maso je tak po celé řezné straně růžové a opečené jen po obvodu. Z plátků nakrájených za syrova by unikala šťáva a zbytečně by se vysušovaly.
Maso nakrájejte až po upečení na cca 1,5 cm plátky.
Vepřová panenka recept
Na 4 porce šťavnaté minutky budete potřebovat 600 - 800 g vepřové panenky, sůl a pepř, 1 lžíci másla nebo oleje. Maso očistěte od povrchových blan, jemně ho osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej, vložte na něj panenku a ze všech stran ji opékejte dvě minuty. Jakmile zezlátne a odlepí se od pánve, pootočte ji. Zhruba po deseti minutách by mělo být maso rovnoměrně opečené a na dotyk pružné. Vypněte sporák. Pánev přiklopte pokličkou a panenku nechte 10 minut odpočinout. Poté ji nakrájejte na cca 1,5 cm plátky. Podávejte se šťouchanými bramborami, bramborovou nebo zeleninovou kaší či se zelenými fazolkami se slaninou.