Zdroje: living.iprima.cz, www.az-recepty.cz

Léto je časem výletů a trávení volného času s rodinou. Zapomeňte tak na dlouhé hodiny v kuchyni a raději sáhněte po rychlých a osvědčených receptech. V těch, co vám nabídneme, hraje hlavní roli zelenina, které teď máte na zahrádkách, trzích i v supermarketech plno. Navíc má teď tu nejlepší chuť, obsahuje vitamíny a je za příznivou cenu. Co takhle si připravit skvělé a chutné pomazánky za pár korun?

Cuketová pomazánka

Suroviny:

  • 1 očištěná cuketa
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • pepř
  • sůl
  • nať petrželky
  • pár kapek citronové šťávy

Postup:

Na olivovém oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou cibulku a česnek, přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu, ze které jste nejdřív nechali okapat přebytečnou vodu, osolte, opepřete a nechte pár minut na pánvi. Nakonec rozmixujte, nechte vystydnout, přidejte zelenou petrželku a podle chuti citronovou šťávu.

Hrášková pomazánka

Suroviny:

  • čerstvý nebo mražený hrášek
  • pár kapek kvalitního olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • himálajská sůl
  • koření dle vaší chuti
  • hrst lístků čerstvé máty

Postup:

Sáček povoleného mraženého hrášku prolijte vroucí vodou, nechte okapat a osušte, v sezóně použijte hrášek čerstvý. Přidejte na kousky nakrájený česnek a trochu kvalitního olivového oleje. Všechno rozmixujte a dochuťte kořením nebo nasekanými bylinkami. Můžete mazat na pečivo nebo použít jako dip k nakrájené zelenině.

Svěží zeleninová pomazánka

Suroviny:

  • 100 g pomazánkového másla
  • 100 g tvarohu
  • 1 větší paprika kapie
  • 1 mrkev
  • 4 ředkvičky
  • malý stroužek česneku
  • citronová šťáva
  • sůl

Na ozdobu: ředkvičky, mrkev nebo bylinky

Postup:

Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno. Stejně nastrouháme také ředkvičky.

V kuchyňském robotu rozmixujeme papriku na malé kousíčky a přisypeme ke zbylé zelenině. Vylejeme přebytečnou vodu ze zeleniny, aby nebyla pomazánka řídká.

Do mísy vyklopíme pomazánkové máslo a tvaroh (pro lahodnější chuť doporučuji pouze pomazánkové máslo. Varianta s tvarohem je lehčí).

Promícháme, dochutíme solí a kapkou citronu. Pokud chcete utlumit nasládlou chut’ pomazánky, doporoučuji prolisovat malý stroužek česneku.

Podáváme na bezlepkovém pečivu, zdobené salátem nebo nakrájenými ředkvičkami. Anebo můžeme namazat pomazánku mezi dva toastové chleby, jako sendvič.

Okurková pomazánka

Suroviny:

  • 25 dkg měkkého tvarohu
  • 15 dkg nahrubo nastrouhané salátové okurky
  • 2 lžíce majonézy
  • kopr
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • sůl

Postup:

Tvaroh osolíme a rozšleháme s majonézou dohladka. Pak do ní vmícháme drobně nasekaný kopr, utřený česnek, drobně nakrájenou cibuli a okurku nastrouhanou na nudličky nebo nakrájenou na drobné kostičky. Dochutíme, promícháme, necháme proležet a mažeme na bílé pečivo.