Že ještě nemáte na zahradě léčivý a voňavý koutek? Vytvořte si bylinkovou skalku. Je to jednoduché a zvládne to i naprostý začátečník. Odměnou vám bude nejen krásný prostor v zahradě se zajímavými skalničkami a přírodními doplňky, ale i léčivky, které se využívají i jako dochucovadlo mnoha pokrmů.

Bylinky pro začátečníky

Jak pěstovat bylinky? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Co je to skalka?

Jedná se o samostatný pozemek na zahradě, kde hrají dominantní roli kameny, které jsou v různých velikostech a jsou esteticky a prakticky umístěné. Zajímavě vypadá i kombinace kamenů v různých odstínech. Ze všeho nejvíce se skalky vyjímají jako samostatný celek v otevřeném prostoru. Skalka je často šikovným řešením, jak lze prakticky zútulnit nehezký kamenitý kousek zahrady.

Nejen dekorace, ale také zdroj bylinek

Rostliny, které jsou vhodné pro skalky jsou tzv. skalničky a vybírat můžete z neskutečného množství druhů. Skalka však nemusí sloužit pouze estetickému účelu. Daří se v ní mnoha bylinkám, které dorůstají do výšky až 1 m. Jedná se o druhy, kterým se daří v dobře odvodněné a špatně zavlažované půdě. Zasadit lze tedy meduňku lékařskou, libeček lékařský, mátu, bedrník, řebříček nebo šalvěj.

Nejprve vše promyslete

Pokud se rozhodnete pro realizaci bylinkové skalky, zvažte dopředu, kde by pro ni bylo to nejvhodnější místo, aby nedošlo k narušení celkové a funkční kompozice zahrady. Promyslete si i jak veliké kameny budete potřebovat a zvolte také druh menších kamenů na doplnění některých ploch. Veliké kameny můžete různě seskupovat a vytvářet tak skalku zajímavější.

Skalka poblíž kuchyně

Skalky jsou oproti záhonům dlouhodobou záležitostí, a proto místo vyberte opravdu pečlivě. Kdyby se rostlinám ze skalky měnilo stanoviště, neměly by šanci úspěšně zakořenit. Ideální je polostinná část zahrady v blízkosti domu či zahradní kuchyně, budete tak mít bylinky stále po ruce.

Zvolený prostor řádně vyčistěte

Nejprve místo zbavte veškerého plevele, trávy a dalších nečistot a půdu lehce zryjte. Zabráníte tak růstu nežádoucího plevele a ušetříte si do budoucna práci s jeho vytrháváním. Okraje skalky vyskládejte kameny do předem vyhloubené obvodové rýhy.

Vyznačte si svou ideu

Na takto připravený pozemek si nejprve vyznačte do hlíny svou představu, a teprve potom začněte budovat. Dojdete tak snadněji k cíli, jak má vaše skalka vypadat. Dle zvolené plodiny vždy zvolte vhodný substrát či zeminu, anebo k sobě vysazujte druhy s podobnými požadavky.

Jaké zvolit kameny

V tomto ohledu nemáte téměř žádné omezení. Velikost a druh vybírejte vždy s ohledem na další doplňky v zahradě a udržujte styl. Pokud jste zastánci přírodních přístupů, volte vždy neopracované kameny, které lze nasbírat ve volné přírodě nebo v blízkosti kamenolomů. V případě, že patříte k vyznavačům moderních stylů, můžete zakoupit kameny opracované i barvené.

Nejprve velké, pak až ty malé

Začněte tím, že jako první umístíte velké kameny, které budou tvořit dominanty celé skalky. Pokud máte skalku na nerovném terénu, měly by být ve spodních pozicích a tvořit jakési základny. Postavte je do země tak, aby vypadaly přirozeně.

Sázejte a tvořte

Nakonec osaďte skalku zvolenými rostlinami a bylinkami a některé plochy můžete ještě dosypat pískem, oblázky či kůrou. Vše už je jen na vaší fantazii a další starostlivé péči.

Související články

Zdroje: www.ceskatelevize.cz, www.magazinzahrada.cz, www.zahradkarskaporadna.cz