Rybíz je ovocná lahůdka. Chutná nejenom lidem, ale velice často si na rybízu chtějí smlsnout i hejna mšic. Zpravidla poprvé zaútočí hned na počátku jara, kdy na keři vyraší nové lístky. Jak se jejich nezvaná „návštěva“ projevuje a jak proti jejich expanzím účinně bojovat?

Chcete účinně ochránit váš rybíz? Inspirujte se v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Sledujte listy rybízu

Ve chvíli, kdy se objeví na výhoncích rybízu nové listy, zpravidla netrvá dlouho, než se mšice objeví. Je jedno, jestli pěstujete rybíz červený, bílý či ten černý. Výskyt tohoto škůdce není možné přehlédnout.

Jiné zabarvení a puchýře

Napadení mšicemi poznáte podle nepřirozeně zkroucených listů. Objevují se na nich fialovočervené puchýře a jejich okraje jsou zpravidla vybarvené do červena. Jakmile se tento problém objeví, prohlédněte spodní stranu listů. Právě tam se totiž mšice usazují. Listy postupně chřadnou a trpí také pupeny, které nemají svůj pravidelný tvar.

Mšice odhalí i přítomnost mravenců

Protože mšice vysají cukru více než mohou zpracovat, vylučují sladkou tekutinu, která na rybíz přiláká mravence. Jakmile si všimnete, že se k rybízovým keřům slézají mravenci, je to jeden ze signálů, že se na rybízových keřích usadily mšice. Rozmnožují se velice rychle. Za jediný rok se může vylíhnout dokonce až 30 generací. A právě v rybízu s oblibou přezimují.

Okamžitě odstraňte napadené listy

Určitě co nejdříve otrhejte z keře poškozené listy. I v případě, že na nich vidíte jen malé puchýřky. Určitě je nelikvidujte na zahradě ani v kompostu, nejlépe je spalte nebo vyhoďte v papírovém sáčku do popelnice s rostlinným odpadem.

Přilákejte berušky

S likvidací mšic vám snadno pomohou i slunéčka sedmitečná, v podstatě se jedná o biologickou cestu. Stačí navázat na keř pár žlutých stužek, protože tito užiteční broučci milují žlutou barvu. Můžete je také nasbírat ve volné přírodě.

Vezměte si na pomoc mýdlo

Stejně tak si můžete vyrobit účinný domácí postřik z mýdla na praní. Nastrouhejte si 100 g mýdla a rozpusťte jej v 1 l horké vody. Následně mýdlový roztok nařeďte 10 l teplé vody a pomocí postřikovače důkladně aplikujte na rybíz. Buďte důslední a ošetřete i spodní části listů.

Související články

Zdroje: www.chalupari-zahradkari.cz, www.prima-receptar.cz