Zdroj: www.cookinglight.com, primanapady.cz

Historie bylinek je stará jako lidstvo samo. Nespočet zmínek o nich bylo už nejen v Bibli, ale i mnoho starých lyrických příběhů je protkáno čarovnými účinky bylin. A víte, že v pozůstatcích kolových staveb ve Švýcarsku našli archeologové obilky, semínka a pecky bylin, které prokazatelně nerostly v blízkém okolí? Buď byly dovezeny kočovníky, nebo musely být někde cíleně pěstovány. Jejich obliba prostě sahá až do hluboké historie.

Kořeny pěstování sahají do doby, kdy člověk přestal být kočovníkem, usadil se a začal obdělávat půdu. A co pěstoval jako první? Rostliny ke své vlastní obživě. Za zmínku jistě stojí, že už římský voják a tehdejší intelektuál Plinius starší v 1. století našeho letopočtu podrobně popsal účinky bylin na téměř všechny nemoci. Koření a bylinky zkrátka patří odjakživa k našemu životu.

Pojďte si ověřit, jak se v nich vyznáte a které by neměli chybět ve vaší zahradě.

Bazalka

Bazalka je takovým malým zázrakem. Výborně odpuzuje škůdce na vaší zahradě. Miluje slunná místa a nesnáší sucho, ale ani přespříliš mokra. Zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a má i protizánětlivé účinky. Trpíte bolestmi hlavy a nespavostí? Nasaďte bazalku. Široké použití má i v kuchyni, hodí se totiž nejen do salátů, ale i do polévek, omáček, těstovin na pizzu a samozřejmě i k masu.

Majoránka

Majoránka se sklízí několikrát do roka, proto si můžete udělat potřebnou zásobu na zimu. Určitě ji netrhejte, ale zastříhávejte, a to vždy na začátku kvetení. Daří se jí na slunci a na místech chráněných před větrem s půdou bohatou na živiny, a hlavně dobře propustnou. Tato bylinka je aromatičtější a chutnější sušená než čerstvá. Je vhodná při nervové vyčerpanosti, průjmech i nachlazení. Má i skvělé dezinfekční účinky. V kuchyni ji lze použít podobně jako bazalku, má však něco navíc. Pro své spasmolytické účinky je vhodná k přípravě dietních pokrmů, kde nahradí sůl a zároveň posilní žaludek.

Máta

Chová se vlastně jako plevel, často se vám může snadno rozrůst po celé zahradě. Miluje sice mokrá a vlhká místa, ale bez problému vydrží i na sušším stanovišti. Legendární jsou její účinky na zažívací ústrojí, navíc výborně osvěžuje, takže je skvělou přísadou do horkých i ledových nápojů. Mentol, který obsahuje, příjemně chladí a znecitlivuje, takže vám uleví při různých bolestech, podráždění nebo i svědění. Dobře zabírá při léčbě ekzémů či kopřivky.

Meduňka

Bylinka, která je nejen vytrvalá, ale jako jedna z mála je i mrazuvzdorná! Když zhruba tak po pěti letech rozdělíte její trsy, dáte jí zase sílu jako mladé sazenici. Není vůbec náročná na půdu, ani na zálivku a hnojení. Zklidňuje a osvěžuje mysl a také se používá jako znamenitá pochutina do zmrzlin, pudinků a nápojů. Vyrobte si meduňkový sirup plný vitaminů, dá se totiž připravit za studena. Čerstvé lístky přikládejte jako zklidňující obklady, které přinesou rychlou úlevu od bolesti.

Šalvěj

Šalvěj se vám krásně rozroste tam, kde svítí celý den slunce. Daří se jí v lehké a sušší půdě. Po několika letech je natolik zdřevnatělá, že nezbývá, než ji vyměnit za novou. Snadno ji připravíte z letních řízků. Můžete si být jisti, že jestli vás obtěžuje otravný hmyz, odpudí ho. Její skvělé účinky jsou známé hlavně při nachlazení a rýmách. Podává se v podobě horkého čaje, ale nepřežeňte to s ní. Protože je velmi intenzivní, stačí nechat vylouhovat jeden lístek denně. Hospodyňky ocení její využití v kuchyni. Výborně se hodí k vepřovému masu, neskutečnou chuť dodá mletému masu a nádivkám. Dokonce se z ní dá vyrobit ocet i máslo.

Mateřídouška

Víceletá bylina, která vyžaduje větší plochu, protože se rychle rozrůstá do šířky. Má nezaměnitelnou vůni, která takřka omámí. Sklízí se těsně před květem. A kdo by ji neznal jako léčivku proti kašli a nachlazení? Je známo, že usnadňuje vykašlávání a potlačuje hleny. V případě, že je toho na vás moc a jste přetažení, vylouhujte si z ní uklidňující čaj na nervy. V jejím odvaru se doporučuje koupat před spaním miminka, aby neplakala.

Není prostě nad bylinky! Nejenže navodí ve vaší zahradě neskutečnou atmosféru, ale provoní celé okolí, zlepší vaše zdraví a vaše pokrmy hodí a třídu výš. Příště zase o dalších! Je jich totiž nepřeberné množství a za zmínku stojí všechny.