Dobře navržená zahrada poskytuje kvetoucí rostliny od brzkého jara až do pozdního podzimu. Pokud chcete, aby váš zelený ráj obohacovaly různobarevné květy každý rok, ale nemáte čas se o ně starat, určitě sáhněte po trvalkách. Některé kvetou nejen v rámci dnů a týdnů, ale dokonce několik měsíců po desetiletí.

U většiny dlouhověkých trvalek platí, že ty nejobyčejnější a nejvíce divoce vypadající odrůdy vydrží několik let. Mezi ně patří například plamenky (Phlox), stračky (Delphinium) nebo denivky (Hemerocallis). Přesně tyto rostliny můžete potkat i na opuštěné zahradě u starého domu.

Slunné stanoviště

Pivoňka (Paeonia)

Tato krásně vonící květina patří mezi nejdéle žijící trvalky vůbec. Může se dožít i padesáti let. Její nevýhodou je však její krátká doba kvetení. V našich podmínkách začíná od začátku května, kdy rozkvétá pivoňka lékařská a končí na konci června. Pro pěstování jsou pivoňky nenáročné. Většina druhů vyžaduje slunné stanoviště chráněné před prudkým větrem a do hloubky zpracovanou výživnou půdu.

Okrasný česnek (Allium)

Okrasný česnek se pyšní bambulovitým tvarem květu, který vydrží kvést celý měsíc od května až do srpna. Vyžadují plně slunné stanoviště a dobře propustnou vápenitou půdu, která není příliš suchá.

Echinacea purpurea (Třapatkovka nachová)

Třapatkovky patří mezi nejznámější trvalky. Kvetou měsíc, a to i v suchých a horkých podmínkách. Navíc má prokazatelné léčivé účinky a podporuje imunitní systém.

Coreopsis (Krásnoočko velkokvěté)

Existuje na 100 druhů této rostliny. Není divu, na zahradách je velmi oblíbená, jelikož dokáže kvést celé léto. Chlubí se velkými žlutými květy, je tolerantní vůči suchu a miluje slunné stanoviště. Vyhovuje ji dobře propustná půda.

Šanta hroznovitá (Nepeta racemosa)

Středně vysoká, modrofialově kvetoucí vytrvalá květina nevyžaduje žádnou speciální péči. Proto je vhodná na zahradu u chaty či chalupy. Kvete od pozdního jara do poloviny podzimu, a proto dlouho láká různé opylovače. Je odolná proti suchu, takže vám udělá parádu i na skalce. Jakmile bude odkvétat, zastřihněte ji zhruba o polovinu. Nachystáte ji na další rok.

Stín, polostín

Srdcovka (Dicentra formosa)

Krásně kvetoucí trvalky do stínu či na polostinnou skalku se těžko hledají. Jednou z nich je však srdcovka, jež se pyšní červeno-fialovými kvítky ve tvaru srdce. Vyhovuje ji výživná, humózní a vlhčí zemina. Drobná rostlinka kvete od jara do konce léta.

Astilbe (Čechrava)

Mrazuvzdorná trvalka kvete celé léto a je vhodná jako dekorativní rostlina do lemů záhonů a různých zákoutí. Vyžaduje totiž vlhčí půdu a polostín. Má krásně chocholovité květy s bronzovými nebo fialovými listy.

Rudbeckia fulgida (Třapatka zářivá)

Třapatka zářivá udělá radost na konci prázdnin. Kvete totiž od července až do října. Snáší polostín a vlhčí půdu.

Jak a kdy vysazovat trvalky

Nejvhodnější doba pro výsadbu trvalek je jaro nebo podzim. Rané trvalky, kvetoucí na jaře, vysazujte na podzim, ty pozdní zase na začátku léta. Řiďte se počasím, teplotou a stavem půdy. Na chladnější místo a do vlhké půdy rostlinky sázejte později na jaře nebo na konci léta. Vysoké trvalky sázejte ve vzdálenosti 80 až 120 cm, nízké zase 20 až 30 cm od sebe. Jakmile budou trvalky kvést, odstraňujte odumřelé hlavičky, aby se nešířily případné choroby. Prodloužíte tím také dobu a hustotu květenství.

Zdroje: living.iprima.cz, www.novinky.cz a abecedazahrady.dama.cz