Máte na zahradě přebytek posekané trávy a nevíte, jak ji prakticky využít? Byla by škoda se jí zbavovat. Zkuste tento materiál raději chytře zhodnotit. Její následné využití na zahradě může být navíc velmi užitečné a ekologické. A vaše zahrada bude díky němu jen prosperovat.

Proč se nezbavovat posekané trávy? Podívejte se na zajímavé video:

Zdroj: Youtube

Posekanou trávu „recyklujte“

Každý, kdo chce mít na zahradě krásný a udržovaný trávník, jistě ví že je nutné ho pravidelně udržovat a sekat. Pokosenou trávu však nemusíte vyhazovat jako nechtěný odpad, ale můžete ji efektivně využít. Byla by škoda se o tak užitečnou surovinu připravit. Tráva totiž obsahuje 4 % dusíku, 1 % fosforu a 2 % draslíku.

Připravte si z posekané trávy hnojivo

Čerstvě posekanou trávu můžete výborně zužitkovat k přípravě tekutého hnojiva bohatého na dusík. Vložte až po okraj posekanou trávu do větší uzavíratelné nádoby a zalijte ji vodou. Zaklopte těsným víkem a nechte 2 až 3 týdny pracovat, bude probíhat proces fermentace. Poté tento roztok sceďte přes síto a před použitím vždy řeďte v poměru 1: 5 a můžete aplikovat.

Trávník blaží trávníku

Posekanou trávu můžete také nechat ležet na trávníku. Jedná se o jednu z nejúčinnějších výživ pro dokonalou zelenou plochu. Svým rozkladem totiž posekaná tráva zvýší kvalitu půdy o obsah cenné organické hmoty. Je tato vrstva přispěje k provzdušnění a udržení vlhkosti v trávníku, což pozitivně ovlivní travní kořeny a ve výsledku i kvalitu travního porostu.

Mulčování

Jedním ze způsobů, jak můžete využít posekanou trávu je, že ji nejprve dokonale usušíte na slunci. Aby byla správně proschlá, je nutné ji pravidelně obracet hráběmi. Díky tomu získáte neskonale účinný mulč na zahradu. Zabráníte tak nejen růstu nechtěnému plevelu, ale půdě zároveň dodáte potřebné živiny. Suchou trávu můžete využít například k rajčatům či bramborám. K mulčování můžete využít i čerstvou posekanou trávu, v žádném případě by však neměla obsahovat semena plevelů.

Kompostování

Čerstvě pokosenou trávu můžete použít i jako materiál ke kompostování. Nejprve ji smíchejte s dalšími organickými materiály jako jsou například zbytky zeleniny, ovoce a dalšími přírodní zbytky ze zahrady. Tuto směs přidejte do kompostu, který pravidelně přehazujete. Získáte tak kvalitní kompost, kterým můžete dopovat pěstované rostliny na zahradě.

Máte domácí zvířata?

V případě že chováte domácí zvířata, můžete posekanou trávu využít i jako krmivo. Tráva je totiž bohatým zdrojem mnoha živin. Kromě přežvýkavců a kopytníků, je vhodná i pro drůbež. Sušenou trávu lze využít jako podestýlku.

Související články

Zdroje: www.prima-receptar.cz, www.chalupari-zahradkari.cz, www.pestujme.cz