Stejně jako zahrada, i skleník potřebuje po dlouhé zimě náležitou péči, aby opět získal potřebnou kondici. Poradíme vám, jak ze skleníku nadobro vyhnat zimu a připravit z něj opět ráj pro letos pěstované plodiny.

Tipy, jak připravit skleník na novou sezónu, se dozvíte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Skleník není skladiště

Všechno nepotřebné musí pryč. Ze všeho nejdříve je vždy potřeba skleník řádně vyčistit. Vykliďte veškeré věci, které jste dovnitř během zimy umístili. Získáte potřebný prostor nejen pro rostliny, ale i pro váš pohyb. Stejně tak se zbavte veškerých rostlinných zbytků, které by v sobě mohly mít zárodky škůdců a chorob.

Bez čistoty, světla a tepla by to nešlo

Důležitá jsou i dezinfekce a čistá skla. Všechny rostliny totiž milují světlo a potřebují ho ke svému zdárnému růstu. Neobejdou se i bez dostatku tepla a čistého vzduchu. Proto po zimě zkontrolujte větrání a určitě i těsnění, které bývá často zpuchřené.

Zcela jistě se vyplatí i dezinfekce a umytí stěn skleníku. V tomto případě můžete využít octovou vodu s kapkou saponátu. Umýt byste měli i samotnou konstrukci skleníku, pěstební nádoby i zálivkové misky. Zároveň půjde o prevenci proti nebezpečným škůdcům a plísním.

Nenechte ve skleníku řádit bakterie

Vyzkoušejte dezinfekci pomocí sirných knotů. Nejprve sirné knoty vložte do vhodné nádobky (například do zavařovací sklenice), pak je seshora zapalte a skleník pečlivě zavřete alespoň na 12 hodin. Po uplynutí náležité doby jej otevřete a vyvětrejte.

Půda musí být v kondici

Základem každého úspěšného pěstování je kvalitní zemina. V záhonech může obvykle vydržet i několik let, ale je nutné ji každou sezónu doplnit například o kompost nebo chlévskou mrvu. Když přijde čas výměny, je potřeba půdu odtsranit do hloubky tak 10 až 20 cm a vyměnit ji za novou.

Tip: Hloubková dezinfekce vápnem

Díky použití dusíkatého vápna provedete dezinfekci a vyhnojení substrátu současně. Použít k tomu lze granule, které stačí rozhodit po záhonu a lehce zahrnout hráběmi. Zhruba ½ kg vápna vyjde na 10 m².

Granule dusíkatého vápna rozhodíme po záhonu ve skleníku a zahrneme hráběmi. Následně záhon důkladně zalijte a celý jej zakryjte celý fólií. Dojde tak k aktivaci dusíkatého vápna a k požadované výživné reakci, zároveň ovšem i k nezbytné dezinfekci. Eliminujete tak výskyt nežádoucích půdních patogenů.

Zkontrolujte využitý prostor a nebojte se novinek

Jakmile vstoupíte do připraveného skleníku, jistě vás napadne, jak by šel prostor ještě lépe využít. Lze jej doplnit párem poliček, vyrobit si vyvýšené záhony a promyslet si další nápady k usnadnění práce i úlevě ohnutých zád.

Související články

Zdroje: www.magazinzahrada.cz, www.agronatura.cz, www.petrazahradnici.cz