Zdroje: www.gardenerreport.com, www.youtube.com

Bordové, jasně růžové nebo citronově žluté velké květy růží. To je sen každého zahrádkáře. Pokud se na vaší zahradě objeví v mnohem tlumenějších odstínech, nezoufejte a růže nevykopávejte. Ukážeme vám několik triků, které barvu květů zvýší o několik odstínů.

Nad slunce jasné

Růže milují sluneční paprsky. Dejte si však pozor, aby jich neměly příliš. Sluneční světlo má bělící účinek. Jak dokáže vybělit bílé prádlo, tak stejně vyběluje i okvětní lísky. Proto umístěte růže na stanoviště, kde mají alespoň 6 hodin plného slunečního světla, ale také odpolední chladivý stín.

Růže a hořčík

Na začátku léta aplikujte kolem kořenového systému 1/3 až 1/2 šálku epsomské soli a oblast zalijte. Hořčík může zesílit barvu květů a listů.

Péče o květy

Pravidelně odstraňujte odkvetlé květy. Rostlina přestane dávat do stonku energii a podpoří zbylé pupeny. Na začátku kvetení také můžete odstranit středové pupeny, které keř primárně vyživuje.

Správné hnojení

Trik, který zaručí, že květy budou větší a jejich barva intenzivnější. Na jaře, jakmile se na keři objeví první pupeny, polévejte růže hnojivem. Nezalévejte je však u kořenů, ale vodu s hnojivem aplikujte přímo na listy keře. Kontrolujte však, aby listy nebyly dlouho mokré. Měly by uschnout cca do půl hodiny.

Dřevěný popel

Popel funguje pro mnoho rostlin jako skvělé domácí hnojivo. Obsahuje draslík, fosfor, vápník a další minerály, které jsou v určitém množství potřebné pro zdraví rostliny. Navíc vám pomůže zvýšit sytost okvětních lístků. Popel se pyšní velkým množstvím uhličitanu draselného neboli potaše, což je základní živina, kterou růže potřebují pro vývoj květů. Nanášení umožňuje draslíku, aby se dostal ke kořenům ve správný čas a podpořil kvetení.

Jak dřevěný popel aplikovat

Jelikož má popel vysoce alkalické pH a růžím se daří v mírně kyselé půdě, buďte opatrní. Stačí, když kolem keře rozsypete půl šálku popela. Není třeba hrabat nebo kopat, narušili byste zbytečně kořeny. Primární živina dřevěného popela, která prospívá květům růží (potaš), je rozpustná ve vodě, takže popel zalijte konví vody.

Zahrajte si na designéra

Poslední tip se může líbit všem, kteří milují umění. Pokud chcete podpořit barvy květů růží co nejrychleji, natřete pozadí na bílo nebo kolem nich nasaďte jednoleté rostliny v barvách, které doplňují barvu růží. Vyberte si buď doplňkově odstíny, které jsou na paletovém kolečku naproti sobě, nebo květiny stejné barevné škály.