Léto je časem, kdy se keře angreštu a rybízu prohýbají pod nánosem barevných, chutných, šťavnatých a zdravých plodů. Pokud chcete, aby ovoce bylo navíc přírodní, měli byste se vyhnout jakékoli chemii. Věděli jste, že vám bohatě postačí jedlá soda? Prozradíme vám, jak ji na zahrádce využít.
Kdo by nemiloval rybíz a angrešt! Chutné bobulovité ovoce, které je zdravé, plné vitamínů a chuti. Milují ho děti i dospělí. Hospodyňky z těchto plodů navíc umí vykouzlit skvělou marmeládu či šťávu. Pokud se bojíte ošetření rostlin za pomoci chemických postřiků, pak použijte jedlou sodu.
Použití jedlé sody na zahrádce může být rozmanité. Soda totiž chrání rostlinky před škůdci, chorobami, plísněmi a v neposlední řadě snižuje kyselost půdy. Je zdravotně neškodná, tudíž vhodná i pro plodící rostliny, sazenice, ale i květiny.
Jedlá soda má na zahradě mnohá využití.
Jedlou sodu použijete na zahradě různými způsoby
Jedlou sodu koupíte v obchodě s potravinami, takže neváhejte a pořiďte si ji. Využijete ji ve spoustě případů. Na rybíz a angrešt například takto. Pokud je trápí šedá hniloba, postříkejte během zrání plody roztokem, který si vytvoříte ze 75 gramů sody a deseti litrů vody.
Po nástřiku se rostlina nejen uzdraví, ale zvýší se i její podíl cukru v bobulích. Používejte ho tedy i na ovocné stromy, ale účinná je i v boji s housenkami.
Dále můžete angrešt a rybíz od chorob zachránit tímto řešením. Smíchejte jednu polévkovou lžíci sody, jednu tabletu aspirinu, jednu lžičku nastrouhaného tuhého či tekutého mýdla, polévkovou lžíci rostlinného oleje a pět litrů vody.
Přeslička rolní (Equisetum arvense) obsahuje vysoké množství křemíku.
Využít můžete i odvar z přesličky rolní
Další postřiky můžete vyrobit třeba také z odvaru z přesličky rolní. Tento postřik likviduje plísně. Vyrobíte jej z kila čerstvé přesličky, kterou necháte přes noc vylouhovat v deseti litrech vody. Druhý den deset minut bylinku ve vodě převaříte. Vychlazenou tekutinu scedíme, přidáme polévkovou lžíci jedlé sody a před použitím naředíme s vodou v poměru 1:5.