Kříženec angreštu a rybízu pochází z roku 1977 z bývalé Německé demokratické republiky, odkud se josta rozšířila i k nám a byla hojně pěstována našimi babičkami. V současnosti je možné jostu získat v několika odrůdách a ve dvou variantách, v keříkové nebo stromkové formě. Stromková je však méně praktická, jelikož se při silném větru snadno poláme.

Jak jostu pěstovat

Mezi hlavní benefity josty patří její beztrnitost. Má rozložité větve a laločnaté listy. Proto se podobá černému rybízu. Keř dorůstá do výšky v průměru 150-180 cm. Další výhodou josty je, že plodí už na jednoletých výhonech. Úrodu však můžete sbírat až z osmiletých. Nové sazenice vysazujte na podzim; rostliny stačí zakořenit a na jaře již budou bujně růst. První plody se sklízejí v polovině července. Jostě vyhovuje hluboká humózní půda s přiměřenou vlhkostí. Daří se jí v nížinách i v chladnějších horských oblastech, kde však může plodit později a méně.

Zdravé plody

Plody josty dozrávají postupně. Jsou v průměru 1-3 cm velké a mají jemně kyselou chuť, připomínající kiwi. Jsou bohaté na vitamín C a obsah bioflavonoidů. Nepříjemné jsou na nich zbytky květního kalichu, které je lepší před konzumací nebo zpracováním odstranit. Nejlepší plody najdete na čtyřletých výhonech. Z jednoho keře jich sklidíte 3-5 kg. Díky své větší velikosti se dobře sbírají. Skvělé jsou v kompotu, v bublanině nebo s jogurtem.

Jostu škůdci ignorují

Josta neláká běžné škůdce a často ani mšice. Pokud se ale objeví, stačí zasáhnout včasným a důkladným postřikem chemickými nebo zdravotně nezávadnými biologickými přípravky. Keř netrpí žádnými chorobami, které trápí jeho původní rodiče - angrešt a rybíz. Ptáci, jako jsou kosové nebo špačci, o něj nejeví žádný zájem. Úroda tak bude čistě jen vaše.

Bezúdržbová josta

Jelikož josta plodí i na jednoletých výhoncích, pravidelný řez není nutný. Stačí pouze každoroční zmlazovací řez, kdy odstraníte zlomené nebo neplodící větve. Zajistíte si tím proslunění keře a zvýšení násady plodů. Ideální doba řezu je po sklizni, tedy v druhé polovině léta. Pro svou vysokou výnosnost, beztrnitost, kvalitní zdravotní stav a bezúdržbovost je josta vhodná na chaty, chalupy nebo do permakulturní zahrady.

Zdroj: www.novinky.cz, www.skrblik.cz, abecedazahrady.dama.cz