Mšice a mravenci jsou nerozluční přátelé

Mšice jsou parazitický polokřídlý hmyz žijící na rostlinách. Navíc z jejich medovice prospívají mravenci, kteří jim pomáhají a chrání je proti predátorům. Nejznámější z nich je slunéčko, které se mšicemi živí. Nicméně ani berušky, jak slunéčkům říkáme, nepřemůžou četu mravenců, kteří se nebojí své mšičí dojnice ubránit. Mšice neškodí jen sáním na listech a stoncích, případně poupatech. Také způsobují kadeření, zakrslý růst a změny na barvě listů. Dokonce roznášení i virózy, a proto není divu, že se proti nim snaží zahradníci bojovat čímkoli, co je po ruce.

Zbavte se mšic pomocí rajčat

Postřik vyrobený z rajčatových listů není složitý na přípravu. Vyrobí se louhováním najemno pokrájených rajčatových listů, které se nechají ve studené vodě přes noc. Alkaloidy obsažené v listech by mohly být vysokou teploto vody poničeny, proto skutečně neexperimentujte. Vyzkoušejte jednoduchý postup beze změn. Ideálně využijte listy, které jste odstranili v okolí zrajících rajčat. Neponičíte si rostlinu a budete mít i dost materiálu na postřik.

Česnek nejen proti mšicím

Nálev s rozmačkaným čerstvým česnekem můžete použít nejen proti upírům, ale také na mšice. Dobře funguje i jako prevence před dalšími škůdci a parazity. Nevýhodou je, že by měl být takový postřik používaný poměrně často. Nicméně, jako první pomoc je to jistě dobrý nápad.

Kopřivy fungují i na mšice

Zakvašené kopřivy jsou výborné hnojivo, ale v jednoduchém nálevu se používají jako vynikající postřik proti mšicím. Připravuje se povařením kopřivových listů, ale i celých rostlin ve vodě. Stejně jako ostatní přípravky, i kopřivový nálev je vhodné použít v lahvičce s pumpičkou. Tekutinou postříkejte mšice i celé rostliny. Kopřivy jim neublíží a mají i mírný preventivní účinek. Kombinují se také s pelyňkem, který se také osvědčil v boji proti mšicím.

Tabákový postřik na mšice i mravence v okolí domu

Tabákový nálev je také přírodní a mnohým zahradníkům i voní. Cigaretový nebo dýmkový tabák postačí nechat vyluhovat v horké vodě. Pokud budete vyhánět ze zahrady mravence. Použijte klidně silnější koncentrát k aplikaci přímo do mraveniště nebo v okolí domu, na cestičkách v zahradě nebo chodníku před domem. Pro postřik rostlin je vhodný hodně naředěný nálev. Hrst tabáku dobře postačí na tři litry vody a hodí se spíš na okrasné rostliny a keře. Na plodech zeleniny a ovoce, které jsou určené ke konzumaci, by určitě nevoněl.

Postřik z kávy je neobyčejně účinný

Uchované kávové sedliny nařeďte vodou. Pokud se rozhodnete použít nálev ve spreji, určitě nechejte kávu po vyluhování překapat přes filtr nebo velmi jemné sítko. Pumpička by se vám mohla rychle zanést. Kávová sedlina je také účinná k prevenci škůdců. Rozhodně se hojně používá proti slimákům. Obvykle postačí z nasušené sedliny kolem salátů, kedluben nebo špenátů vysypat jen „hranici“ okolo rostlin, kterou už škůdci nepřekonají. Postříkané listy jsou navíc pro škůdce toxické, i když jde jen o velmi malé množství kofeinu, které je ale pro ně likvidační.

Zdroje: https://www.dumazahrada.cz, https://www.casopis-sfera.cz