Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je jedněmi považována za obtěžující plevel, druhými zase za léčivou bylinku s ohromnou silou. Kromě toho, že kopřiva má skutečně až neuvěřitelně blahodárné účinky na lidský organismus, můžete ji velmi efektivně využít i na záhonech. Výluh z kopřivy vám totiž může pomoci zachránit úrodu!

Jícha z kopřiv

Bojíte se, že vám bylinky, saláty a jinou zeleninu napadnou mšice, ale nechcete použít chemické postřiky? Řešení máte téměř jistě na své zahradě. Nasbírejte kopřivy!

Než vás napadne vyhodit tento plevel na kompost, raději z něj vyrobte jíchu. Jak na to, krok za krokem, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Jícha, neboli výluh z kopřiv, se používá nejen jako ochrana rostlin proti nejrůznějším škůdcům, ale teprve rostoucí úrodu krásně pohnojí a dopřeje jim potřebné živiny pro růst. Obsahuje totiž velké množství vitaminů, zejména minerálních látek, jako je například draslík, dusík, vápník, křemík i železo.

Nejen na mšice, svilušky a dřepčíky

Kopřivový výluh uplatníte hlavně na obtěžující mšice, které velmi rády napadají hlavně saláty, zelí nebo fazole, často se jim daří i na mangoldu a bramborách. Dost dobře ale zabere i na obaleče poškozující zejména ovocné stromy, jako jsou jabloně, hrušně a slivoně. Využijte výluh i proti sviluškám a dřepčíkům. Udržíte úrodu v bezpečí.

Plísně nebudou mít šance

Skvělou zprávou je, že kopřiva dvoudomá účinkuje nejen na obtěžující hmyz, který znehodnocuje vaši úrodu. Je skvělým pomocníkem i proti padlí a plísním, jež napadají zejména okurky. S plísní pak pomocí kopřivy můžete zatočit na bramborách nebo vinné révě.

Dodržujte poměr

Kopřiva je jednou z našich nejsilnějších bylin, proto ji nepoužívejte ani na své zahradě bez rozvahy. Čistý výluh vždy nařeďte vodou, jinak byste rostlinky mohli jednoduše popálit. Doporučuje se výluh doplnit čistou vodou v poměru 1:20. Takže vezměte jeden díl kopřivového výluhu a doplňte jej 20 díly vody.

Sušená kopřiva má stejné účinky

Pokud je zrovna o kopřivy nouze, nezoufejte. Účinný výluh si můžete stejně dobře vyrobit i ze sušené bylinky, kterou koupíte v internetových obchodech. Na jeden litr vody použijte 15 gramů sušené rostlinky. Bylinu zalijte tekutinou a nechejte sušenou kopřivu macerovat zhruba 4 dny. Poté dobře promíchejte, přelijte do postřikovače a vyrazte na zahradu.

Tip na závěr

Kopřivovou jíchu můžete použít i na okrasné keře a rostliny. Kromě použití na zahradách, oceníte ji velmi dobře proti mšicím a hmyzím škůdcům i v bytě na pokojové rostliny.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, m.magazinplus.cz, www.osetreno.cz