Může se zdát, že příroda se ze zimního spánku teprve probouzí, ovšem vy neusněte na vavřínech. Ještě zbývá několik únorových dní, ve kterých byste si měli vysít a předpěstovat hned několik druhů zeleniny. Důvod je jednoduchý. Ne všechna zelenina má stejnou dobu klíčení a růstu, jsou plodiny, které mají pomalejší rozjezd a proto je dobré začít s jejich pěstováním časně.

Přesuňte je domů

Budoucí zelenina v této době rozhodně nepatří ven. Využijte skleníky, pařeniště nebo fóliovníky. Pokud ani jedno na zahradě nemáte, nevadí. Nastěhujte si na chvíli budoucí úrodu k sobě domů. A které krásky ze zeleninové říše je dobré ve druhém měsíci v roce předpěstovat?

Podívejte se na video, kde najdete podrobné informace:

Zdroj: Youtube

Celer, papriky, kedlubny, ředkvičky i cibule

Předpěstujte si na přelomu zimy a jara všechny druhy celeru. Klasický bulvový se hodí nejen do polévky, ale i do jiných pokrmů, do salátů se bude hodit celer řapíkatý a listový. Vhodná doba je právě teď i na papriky. Správný čas je i na kedlubny a ředkvičky. Bok po boku celeru vysejte i mrkev a petržel. Každá hospodyňka v kuchyni zpracuje kila cibule, zkrátka je to druh zeleniny, bez které se při vaření dobrot neobejdete, a únor je vhodná doba, pro její předpěstování. Zasejte si nejrůznější druhy. Klasickou žlutou cibuli, bílou nebo červenou. Zkusit můžete i šalotku nebo jarní cibulku.

Brukvovitá zelenina se bude také hodit

V kuchyni se budou hodit i zástupci brukvovitého rodu. Tušíte správně, nezapomeňte na semínka květáku, brokolice, hlávkového zelí a hlávkové kapusty. Všechno jsou to plodiny, které byste měli do svého jídelníčku zařadit pravidelně. Květák i brokolice jsou plné minerálů a vitaminů. Kapusta je zase štědrá na vápník a má velmi příznivý vliv na trávení. Přidáte-li kapustu do pokrmu, zajistíte si tak delší pocit sytosti, což může pomoci i v boji s přebytečnými kily.

Proč předpěstovat?

Zeleninu je velmi dobré předpěstovat doma nebo v sadbovačích. Naklíčená semínka a následně sazeničky tak máte pod lepší kontrolou a můžete pružně reagovat na jejich potřeby. Nepoužívejte na předpěstování hlínu ze záhonu, ale raději zvolte vhodný substrát. Většinou jej najdete v obchodech pod názvem substrát pro výsev a množení. Druhou variantou jsou rašelinové tablety, ty zalijete dostatečným množstvím vody a ony nabobtnají. Navíc vypiplaná zelenina takzvaně ze semínka chutná úplně jinak.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.florapack.cz, prima-receptar.cz, www.pestik.cz