Tento jev je častější v letních měsících, kdy si často lidé pletou plody jedovatých rostlin s těmi jedlými. Ohrožené jsou často nejen děti, ale mnohdy se splete i dospělý. Před kterými rostlinami byste tedy měli být nadmíru obezřetní? Uvedeme pár nejrizikovějších.

Které rostliny u nás patří mezi ty nejnebezpečnější, se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Konvalinky

Tato nádherná květinka je bohužel plná nebezpečných látek, které mohou být i smrtelné. Jedná se o toxické sloučeniny, tzv. srdeční glykosidy. Otrava se běžně projevuje závratěmi, nepříjemnou nevolností, zvýšeným močením, vyrážkou, průjmem či křečemi. Nebezpečí otravy listy konvalinky spočívá ve snadné záměně s listy medvědího česneku.

Bolehlav plamatý

Údajně byla tato jedovatá bylinka použita na usmrcení řeckého filozofa Sokrata. Tento druh bolehlavu se vyskytuje po celém území naší republiky a s jistotou ho poznáte díky typickému pachu po myšině. Proto k ní nikdy nepřičichávejte z blízka, nejlépe vůbec. Opravdu byste hazardovali se životem, kdy nejprve dochází k ochabnutí svalstva a pak následnému udušení za plného vědomí. Bolehlav se často zaměňuje s některou kořenovou nebo listovou zeleninou stejné čeledi.

Rulík zlomocný

Možná tuto rostlinu znáte pod názvem beladona, bláznivá třešeň nebo bláznivý lilek. Jedovatá je celá bylina, tedy nejen plody, ale i kořen, listy i lodyha. Rulík je nebezpečný pro náš autonomní nervový systém, je totiž doslova napěchovaný tropanovými alkaloidy, které nervový systém utlumují, stejně jako činnost srdce, přičemž dochází postupně k zastavování dechu. Prvním příznakem jsou rozšířené zorničky, zčervenání obličeje a suchá pleť, vysychající sliznice a zrychlený tep. Nejprve má totiž otrava stimulační účinky.

Oleandr obecný

Jedná se o jednu z nejjedovatějších okrasných rostlin, kterou najdete skoro na každé zahradě. Její požití může opět skončit až smrtí. K usmrcení dospělého člověka stačí požít 2 listy, pro dítě je nebezpečný i jeden. Počáteční projevy se projevují zvracením, průjmem, závratěmi a křečemi, které jsou často doprovázeny vysokou horečkou a zimnicí. Vždy volejte lékařskou pomoc a neotálejte s časem.

Oměj šalamounek

Tato jedovatá rostlina patří zároveň mezi ohrožené druhy, takže na ni zase tak často nenarazíte. Přesto buďte ve střehu, především v horských oblastech. Rostlina má nádherné fialové květy a tak není divu, že často láká si na ni sáhnout. Nikdy to však nedělejte, zadělali byste si na nepříjemné puchýře či nebezpečný zánět pokožky. Stejně tak rostlinu neochutnávejte, v oměji je nebezpečný jed, tzv. akonitin. Několik hodin po konzumaci rostliny hrozí riziko zástavy dechu a poškození srdce. Opět neváhejte vyhledat co nejrychleji odbornou lékařskou pomoc.

Ocún jesenní

Bylinka, které se lidově přezdívá naháček, je prudce jedovatá bylina z čeledi ocúnovitých. K otravě stačí nepatrné množství. Listy ocúnu jesenního jsou často opět zaměňovány s medvědím česnekem. Mnohem citlivější jsou na toxické látky ocúnu děti, ale bylina je velmi nebezpečná i pro dospělé. Jed se vstřebává pomalu a první příznaky se dostavují 2 až 6 hodin po konzumaci. Příznaky se projevují jako škrábání a pálení v ústech, potíže s polykáním, nevolnost, zvracení, průjem a střevní křeče. V moči se objevuje krev a bez lékařské pomoci hrozí i chrnutí, selhání ledvin či udušení.

Související články

Zdroje: www.pmczech.webnode.cz, www.prozeny.cz, www.atlaso.cz