Možná jste si mysleli, že s přípravou vašich balkonů a teras byste ještě měli chvíli počkat, ale opak je pravdou. Do konce března byste měli své muškáty přinést z chodeb a jejich zazimovacích úkrytů a připravit je na novou sezonu.

Jak? V tom vám pomůže i toto video:

Zdroj: Youtube

Zimní spánek muškátů

Většina z nás si na začátku zimy muškáty uskladní v chodbě domu, ti šťastnější v garáži, kde květiny bezpečně přečkají chladné a mrazivé dny. Přitom je ale stále, i když minimálně, zaléváme a dopřejeme jim dostatek světla. Jaro je ale přesně tou dobou, kdy je potřeba se začít pelargoniím věnovat.

Nejlepší teplota pro přezimování muškátů se pohybuje mezi 5 až 10 °C, aby květiny neumrzly. Měly by být přitom maximálně sestřihané, aby neplýtvaly v období vegetačního klidu sílu na růst listů nebo dokonce květů. Většinou je i během zimy, zejména za teplejšího počasí, pravidelně zastřiháváme, aby posílily.

Sledujeme i to, zda nejsou náchylné k nějakým chorobám a zda odolávají škůdcům. I když těch není v zimě mnoho, v teplejším domě se může něco takového stát. Sotva ale rostliny začnou znovu obrážet a objevují se na nich nové lístky a často dokonce poupata, je čas je připravit na venkovní sezonu. Ideálně byste měli květiny přesadit a pohnojit do konce března.

Co všechno je potřeba?

Prvním krokem do nové sezony je to, že si muškáty vyneseme na balkon, nebo s nimi stále pracujeme v chodbě. Prohlédneme je, zdali neuschly nebo zda jsme je nezalévali až příliš, rovněž zkontrolujeme, jestli jsou rostlinky zdravé. Ostřiháme slabé, poškozené, nemocné a uschlé výhonky, nebojíme se ani oříznout celé mrtvé čísti květů.

Celou rostlinku bychom měli – podle její celkové mohutnosti – ostříhat na maximální výšku 10 až 15 centimetrů tak, aby zůstaly jen nejsilnější výhony.

Pak je potřeba muškáty pohnojit, čímž je znovu probudíme k životu, doporučuje se je i na jaro přesadit do nové zeminy, ideálně rovnou s živinami nebo s příměsí písku pro lepší vzdušnost.

Přesazení

Při přesazení se doporučuje rostlinám jemně seříznout kořeny a poté přisypat do země dřevěné uhlí, aby se kořeny uchytily a vzpružily. Zasadíme je do nové zeminy a poté jim dopřejeme nové, přechodné místo. Květináče bychom měli přemístit z temnějších a chladných chodeb na světlejší místa, aby si rostlinky postupně zvykly.

Začneme je častěji zalévat a po třech týdnech po přesazení rostliny začneme přihnojovat. Ve specializovaných prodejnách existují speciální hnojiva přímo na pelargonie, která se přimíchávají do zálivky nebo do zeminy. Muškáty vás pak odmění bohatými květy.

Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.ceskenapady.cz