Rozchodník neboli král podzimních zahrad

Jedná se o nenáročnou, dlouhověkou a vděčnou sukulentní rostlinu, která s přehledem krásně roste i na nehostinných místech. Prospívá nejen na sluníčku, ale i ve stínu a perfektně zvládá i pěstování v nádobách.

V současné době je na trhu k dostání nespočet druhů rozchodníků, které mají nejčastěji šedavé, měkké a dužnaté listy a zhrublé stonky. Bohatá plochá soukvětí jsou v mnoha barvách a vybírat můžete z odstínů bílé, růžové či bordó. Rozchodníky rozkvétají koncem léta a často jsou obaleny květy až po pozdního podzimu. Jsou tedy jedním z posledních lákadel pro včely a užitečný hmyz.

Kdy lze rozchodníky vysazovat

Pokud rozchodníky ještě nemáte, můžete je vysadit v podstatě kdykoliv během celé vegetační sezony. Nejprve si však rozmyslete, kam rostlinu chcete umístit, a dopředu počítejte s tím, že bude potřebovat dostatek místa v okolí, protože se velmi rychle rozrůstá. Pokud zvolíte vhodné místo a nebudete muset rozchodník přesazovat, dočkáte se bohatšího květenství.

Rozchodníky milují slunce, nikoliv však vlhko

Přestože rozchodníky zvládnou kdeco, vždy jim bude lépe na místech, kam svítí dlouhodobě slunce. Nemusíte se bát ani větrných lokalit, i větru výborně odolávají. Vyhněte se však vlhkým a přemokřeným místům, v těch se rostlinám moc nedaří a rostou velmi pomalu. Zbytečně se vytahují a mají slabé nejen stonky, ale i květy, které jsou pak často nedostatečně vybarvené. Přísun vody je vhodný jen v období dlouhotrvajícího sucha a tepla. Pokud jsou rozchodníky v nádobách, nenechávejte je bez drenážní vrstvy.

S půdou si nedělejte zbytečné starosti

Přestože rozchodníky nejsou na půdu náročné a přežijí i v několik let neobdělávané půdě, můžete jim podmínky k růstu zpříjemnit. Všude, kde je půda písčitá a bohatá na živiny, rostliny rychle sílí a zahušťují se do dokonalých hustých ploch.

Jak se o rozchodníky postarat teď na podzim?

Pokud máte rozchodníky vysazené na vhodných místech, nevyžadují žádné speciální pěstitelské zásahy. Zpravidla nepotřebují ani ošetření proti škůdcům, kteří je většinou nenapadají.

Otrhejte květy, případně zmlaďte

Po odkvětu byste však neměli zanedbat úpravu rostlin, což se týká odstranění suchých soukvětí. Díky tomu se v nové sezóně dočkáte plných a bohatých květů. Rostlinu lze také zmladit rozdělením velkého trsu a následným rozsazením.

Očistěte a vyberte vždy nejsilnější a nejzdravější části a zasaďte je do hloubky, v jaké byly na původním místě. Rostlinu pak přimáčkněte a řádně zalijte. Stejně tak můžete rozchodníky po odkvětu ořezat, a to těsně nad zemí. Na jaře se budete těšit z přezimujících dužnatých oddenků, z nichž vyrazí nové výhonky.

Mráz rozchodníkům nevadí

Protože se jedná o mrazuvzdornou rostlinu, není na zimu ani nutná pokrývka chvojím. V případě, že rozchodníky překryjete, také jim neuškodíte, ale dopřeje jim v zimě větší komfort.

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.receptyprimanapadu.cz, www.abecedazahrady.dama.cz