Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda je bílý prášek, který je levný, ekologický a nezávadný pro vás, vaše děti i domácí mazlíčky. V kombinaci s vodou tvoří mírně zásaditý roztok. Má mnohostranné využití nejen v domácnosti, ale také na zahradě. Dokáže zapudit mravence, zbavit se mšic, zatočí s plevelem, ale také bojuje s padlím nebo černou skvrnitostí. Jak ji správně použít?

Jak jedlá soda funguje

Jedlá soda doslova nezabíjí a nefunguje jako fungicid. Vytváří ale na rostlině mírně zásadité prostředí, které stěžuje život plísním nebo škůdcům. Proto roztok jedlé sody aplikujte po dešti znovu.

Černá skvrnitost růží (Diplocarpon rosae)

Houbová choroba napadá růže především v srpnu a září. Vyhovují ji teploty mezi cca 21-31 °C a vlhké počasí. Letní bouřky tedy tato houba vítá s otevřenou náručí. Jakmile si všimnete, že se na vrcholcích listů objevily černé skvrny s nepravidelnými okraji nebo lupen žloutne a padá, je nutné všechny napadené jedince odstranit a zlikvidovat. Černá skvrntost napadá nejprve spodek rostliny a postupně míří nahoru. Jedlá soda funguje především jako preventivní opatření před touto houbovou chorobou. Proto již v srpnu aplikujte postřik z 2 lžic jedlé sody, 2 lžičkami oleje a cca 4,5 litru vody.

Rez růžová (Phragmidium mucronatum)

Rzi růžové se daří, stejně jako černé skvrnitosti, za deštivého počasí. Projevuje se nenápadnou žlutooranžovou mozaikou na vrchní straně listů a výraznými hnědými hromádkami na spodní straně listů. Napadené lupeny opadávají a rostlina tak skomírá. Růže proto stříkejte preventivně stejným roztokem jako doporučujeme na černou skvrnitost.

Související články

Padlí (Erysiphales)

Padlí napadá konce mladých výhonků s pupeny, stonky i listy. Obaluje je bílým, po houbách vonícím, povlakem. Napadené rostlině se zpomaluje růst a může uhynout. Proti padlí si vyrobte postřik z jedné lžičky jedlé sody a 1 litru teplé vody. Nechte vychladnout. Růže stříkejte každý den po dobu 14 dnů. Jako prevenci aplikujte jednou za tři týdny.

Mšice a vlnatky

Zbavte se otravných mšic, které okupují stonky růží. Svařte jeden litr vody s půl lžičkou jedlé sody a nechte vychladnout. Aplikujte přímo na napadené rostliny. Pokud máte a zahradě vlnatky, do roztoku přidejte navíc dvě lžičky vodky. Alkohol tomuto hmyzu nevoní.

Pro krásné květy

Vytěžte ze svých růží to nejlepší. Do dvou litrů vlažné vody přidejte 1 lžíci prášku. Zamíchejte a nechte vychladnout. Zálivku aplikujte ke kořenům jednou za dva týdny. Rostliny budou lépe růst a kvést.

Zdroje: www.homeguides.sfgate.com, , www.zahradkar.pluska.sk, , www.living.iprima.cz