Rybízu je tolik druhů, až hlava jde kolem. Nejedná se jen o červený, černý, růžový a bílý. Jsou jich desítky a odborné publikace dokonce sestavují žebříčky Top 50 nebo Top 100! Dělí se podle odolnosti, místa, kde je nejlepší je pěstovat, chuti nebo plodnosti.
Zdroje: cs.lacroixx.com, sempra.vlosiny.sweb.cz, dvojka.rozhlas.cz
Mnoho zahradníků na svých pozemcích pěstuje červený rybíz, který je nejznámější a v české kuchyni je i využívaný pro různé pečení, vaření a zavařování. Červený rybíz má velmi dobrou chuť, která kloubí sladkost s nakyslostí a specifickou trpkostí. Tato bobule má navíc mnoho užitečných vlastností…
Podle území, kde je pěstován
Z rybízů se nejčastěji zpracovávají světlé plody, ale existují i velké odrůdy, které jsou dokonale vhodné pro čerstvou spotřebu. K odolným a plodným odrůdám u nás pěstovaných červených rybízů patří například holandský, kozolupský nebo Rovanda.
Hlavním ukazatelem, že odrůda červeného rybízu je vhodná pro pásmo se středním klimatem, je jeho odolnost vůči mrazu a suchu. Měnící se klima nám umožňuje pěstovat pouze silné rostliny. Pokud jde ale o chuť, velikost a další vlastnosti bobulí, každý zahradník si vybere sám pro sebe.
Červený rybíz má desítky odrůd, můžete si vybírat
Nejlepší je kombinace
„Doporučil bych, abyste si rybízu pořídili hned několik keřů. Je velmi snadný na pěstování a má všestranné využití,“ radí zahrádkář Jan Polcl.
Rybíz má rád každý – děti jej milují i přes jeho kyselost. Lze z něj uvařit skvělé marmelády, šťávy, víno, bublaniny a další lahůdky. Jak ale vybrat ten pravý?
Červený, bílý nebo černý
První, co nás zajímá, je barva rybízu a s ní související chuť. Bílý i černý rybíz jsou obecně sladší než klasický červený, a černý rybíz má navíc zdaleka nejvíc vitamínů a je takovým multivitaminem mezi bobulovým ovocem.
Mezi nejznámější a nejvýnosnější červené odrůdy můžeme zařadit např. Red Lake, Rondom, Tatran, Holandský červený, Losan či Heinemannův pozdní.
Běloplodé jsou odrůdy: Jantar, Olin, Orion, Blanka, Primus a Victoria.
A s černými plody se setkáte u odrůd: Eva, Viola, Otelo, Nigra či Roodknop.
Červený rybíz je nejkyselejší, ale také nejoblíbenější
Bohatost keřů
Červené odrůdy přitom mají velmi bujně rostoucí keře, daleko více než ty střední. Naopak u bílých a černých rybízů jde nejčastěji právě o středně bujný růst (Victoria, Nigra, Roodknop).
Pokud chcete vznosný keř, který nemá sklon k polehávání a rozkládání se, pak zvolte červenou odrůdu Rad Lake, bílé odrůdy Primus či Victoria. U černých zase doporučujeme odrůdy romantických názvů Otelo, Roodknop či Viola.
Rybíz potřebuje výživnou půdu a dobré stanoviště – což ovlivní i jeho úrodu.
Holandský červený
Holandský červený rybíz se vyznačuje středně dlouhým hroznem s velkými kulatými bobulemi, jež chutnají sladce kysele a jsou velmi aromatické. Nejlepší uplatnění nalezne ve středních a vyšších oblastech. Je odolný vůči chorobám i počasí.
Kozolupský raný
Tato česká odrůda rybízu je mutací odrůdy ‚Tatran‘. Hrozny jsou dlouhé a bobule středně velké až velké, kulovitého tvaru. Chuť má navinulou až nakyslou. Jedná se o ranou odrůdu s plody vhodnými pro přímý konzum i pro konzervárenské zpracování. I tato odrůda je velmi odolná.
Rovada
Holandská odrůda Rovada má velmi dlouhý hrozen s bohatým plodem. Bobule jsou středně velké až velké a chutnají sladko-kysele. Jsou aromatické, a i zde je vysoká odolnost vůči chorobám a škůdcům.