Zvažujete pěstování vistárií?

U nás se začaly tyto majestátní popínavé rostliny pěstovat až na začátku dvacátého století. Jde o dřevnaté liány, které mohou dosáhnout až výšky 20 m, ale také velké šířky. Nejnádhernější košaté prastaré vistárie jsou mohutné stromy, které mají doširoka rozvětvenou korunu zajištěnou podpůrnou konstrukcí, aby majestátní strom netrpěl častými poškozeními. Navíc přes konstrukci spadají dolů dlouhé a huňaté barevné květy, které tak vytvářejí dojem něžně fialových a nadýchaných oblaků, které se vznáší jen kousek nad hlavou. Květ vistárie může dorůst 10 až 80 cm. Skutečně málokterá rostlina má tak nádherná a bohatá květenství jako právě na jaře kvetoucí vistárie. Na co se připravit, zvažujete-li jejich pěstování?

Kde a jak pěstovat vistárii?

I když jsou vistárie známé tím, že dokážou růst i v chudé půdě, rozhodně jim dopřejte úrodnou, spíše vápnitou a vlhkou, ale propustnou zeminu. Stanoviště může být slunné či v polostínu. Sazenice se vysazují na jaře. Některé druhy lze dobře vypěstovat i ze semen, běžné je hřížení či řízkování. Pravidelné prořezávání vistárií je nutné a podpoříte jím také tvorbu květů. Tyto dřeviny je vhodné vyvazovat a sledovat jejich růst.

Pozor na plody vistárií

Na podzim vás vistárie potěší zlatými lístky, ale dejte si na ni také pozor.

Pro malé děti mohou být plody vistárie až příliš zajímavé, ale bohužel jsou také jedovaté. Po požití plodů je nutné podat aktivní uhlí, ale také neprodleně vyhledat lékaře. Než vypustíte do zahrady ratolesti, rozhodně je dobře poučte a nenechávejte s vistárií o samotě velmi malé děti.

Vistárie potřebují oporu

Nejdůležitější je pro tyto rostliny opora. Klasicky se proto pěstují u domů či pergol. Některé druhy vistárie lze pěstovat i bez opory. Nečekejte však, že dosáhne takové výšky. Spíš bude mít vzhled keře. Pokud toužíte po malém vzrůstu, zvažte spíš pěstování v nádobě.

Podpora je pro vistárie sice více než vhodná, počítejte však s tím, že je to rostlina neobyčejně silná až agresivní. Může roztrhnout dlažbu, poškodit okapy či střechu. Proto je nutné nenechat ji vlastnímu osudu, ale pečovat o ni a pravidelně vistárii seřezávat do kultivovaného tvaru, aby vám nezbořila dům.

Zdroje: cs.wikipedia.org, www.dumazahrada.cz, abecedazahrady.dama.cz