obrázek z archivu ireceptar.cz

Letní speciál Receptáře: podnikaví lidé, jejich díla a jiné nápady

Bylinkářka-moderátorka, rodina, která přivedla k rozkvětu zchátralou usedlost, keramička, jež inspiraci pro své kolekce nachází na louce, u studánky či v lese. To a mnohé další nabízí Receptář speciál nazvaný České léto.

Léčivé rostliny před kamerou

„Máme v rodině zdravotnictví, mamka byla zdravotní sestra, hlavní linie tedy byla jasná. Bavil mě ale také sport, a proto jsem se chtěla věnovat rehabilitaci. A strašně jsem chtěla cestovat. Cestovat, sportovat, pomáhat, to byla moje představa. Plavala jsem, hrála jsem volejbal, lyžovala jsem, hrála ragby… A pak jsem se během cest po světě dostala v Austrálii k józe a čínské medicíně,“ líčí Simona Tancerová, průvodkyně televizním pořadem Kouzelné bylinky, počátky svého bylinkaření v rozhovoru Receptáře speciál 2/2015.

Léčivé rostliny před kamerouLéčivé rostliny před kamerouAutor: Archiv ireceptar.cz

Vzkříšení usedlosti

Jednoduchý inzerát v novinách „Prodám chalupu s rybníkem“ padl Petru Zíkovi do rukou zcela náhodou. Už několik let totiž se ženou sháněli velkou chalupu s možností koupání v pěkné přírodní lokalitě.

„Když se v lukách před námi objevil inzerovaný statek, věděli jsme, že je konec hledání,“ vzpomíná Petr, vyučený kuchař. Ten pocit se nezměnil, ani když zjistili, že zdi budov jsou téměř bez omítek, střechy na čtyřech místech propadlé a menší křídlo s bývalými maštalemi se proměnilo v ruiny. Za téměř zničenou stavbu zaplatili ve splátkách milion a půl.

Vzkříšení usedlostiVzkříšení usedlostiAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Příloha letního  speciálu — Recepty Receptáře 2/2015 — nese název Dobroty na letní stůl a připomíná postupy, které patří k létu: dušení masa, přípravu jídel z jednoho hrnce, ochucování gulášů či ryb, úpravy čerstvého ovoce, pečení koláčů.

 „Dojížděl jsem tenkrát vařit do Německa, Šárka převzala po rodičích prodejnu se železářským zbožím v Železné Rudě a ještě jsme měli něco našetřeno. Ale hlavně jsme si dovedli živě představit, jak to tady nakonec bude pěkné!“ vypráví v článku nazvaném Statek, co vyrostl do krásy.

Soužití s hlínou

Příchozího vítá keramika na zápraží domu i na dřevěném plotě. V dílně pak čeká plná police nádob sličných tvarů na to, až si obléknou okouzlující barevný kabátek — nebesky modrý nebo zemitý, zelený nebo sluneční… Barvy se prolínají a zvou do jiného světa. Na Jičínsko se manželé Skoblíkovi, oba výtvarníci, přestěhovali z Prahy kvůli své představě o bydlení, práci a životě vůbec. Našli tu inspiraci a stali se venkovany se vším všudy.

Soužití s hlínouSoužití s hlínouAutor: Archiv ireceptar.cz

 „Kromě toho, že slepice, husy, králíci a koza podle mě k životu na venkově patří a my si už doma život bez zvířat nedovedeme představit, jsou pro nás důležitá domácí vajíčka i proto, že ta z velkochovu v klecích kupovat nechceme. Podobně se vyhýbáme velkým supermarketům s oblečením, které šijí šičky na druhém konci světa ve velmi špatných podmínkách. Radši dětem i sobě ušiji a upletu leccos sama, baví mě to. Vloni jsem si proto pořídila kolovrátek a v zimě už děti mohly chodit ve svetrech z vlastnoručně upředené vlny. Mým snem je vlastní malé stádo oveček,“ říká keramička Eva Skoblíková.

  • Víc o keramice, keramických kurzech i životě s domácím zvířectvem najdete v letním speciálu Receptáře pod titulkem Kouzlo přírody v kamenině.

Úvahy nad záhony

Druhý speciál Receptáře roku 2015 přichází rovněž se zajímavou výměnou názorů přírodovědných odborníků a to pod titulkem Přírodní zahrady: ano, či ne?

Přírodní zahrady: ano, či ne?Přírodní zahrady: ano, či ne?Autor: Archiv ireceptar.cz

Šetrný přístup k půdě a přírodě je obecným trendem, který se prosazuje také v zahradnictví. Má své vyznavače i kritiky. Speciál nabízí dvě úvahy spolupracovníků Receptáře na toto téma. Názor zastánce klasického zahradničení, botanika a zahradníka Václava Větvičky a pohled popularizátorky zahradnického trendu, odborné redaktorky Jany Bucharové.

Terroir

„Chuť určité oblasti, neboli terroir, vynikne až tehdy, když révu donutíme kořenit co nejhlouběji. Jedině tak víno získá typičnost určitého stanoviště. A réva koření do hloubky právě proto, že ji k tomu nutí konkurence mnoha keřů. V kamenitých půdách musí být kořeny ve 4—6 metrech, v jílovitých o něco méně.

Výsledkem pak mimo jiné je, že jedna odrůda může mít na různých stanovištích velmi odlišné chuti. Třeba v Burgundsku se pěstuje téměř výhradně jen chardonnay — a jakou škálu chutí po těch desetiletích pěstování na různých podložích tato odrůda nabízí!“ říká pro letní speciál Receptáře uznávaný moravský vinař Miloš Michlovský z Rakvic.

šlechtitel révyšlechtitel révyAutor: Archiv ireceptar.cz

  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Ve speciálu Receptáře najdete i tipy na zábavní a zážitkové parky v České republice a přehled akvaparků včetně mapky.

     Ano, ke čtení obsáhlého rozhovoru s názvem Poslední šlechtitel se hodí sklenička dobrého vína.

Nápady do zahrady

„Kde jste koupili takovou pěknou lavičku?“ zeptá se návštěva. „Proč koupili? Vyrobili,“ odpovíme my, jako by se to rozumělo samo sebou. Pocit z vlastního přičinění je přece vždycky příjemnější, než jen ukázat na zboží a zašustit penězi, přečtete si v úvodu návodných rad pod titulkem Jednoduše, ale hlavně vlastnoručně.

Hezké, třeba kutilské léto se speciálem Receptáře!

Podrobný obsah 

Předplaťte si Receptář

Akční letáky