Pojďte se s námi vydat do kouzelného světa a zkusit šamanský rituál vykuřování. Nevěříte na kouzla? Nevadí. Za zkoušku nic nedáte a rozhodně neprohloupíte, když svůj domov provoníte třeba jen svazečkem doutnající sušené šalvěje.

Bezpečnost nadevše

  • V první řadě musíte myslet nejen na svou bezpečnost, ale i na bezpečnost okolí. Při vykuřování se využívá otevřeného ohně, a tím pádem jsou určitá bezpečnostní opatření rozhodně na místě. Především dejte pozor, pokud máte děti nebo domácí zvíře.
  • Nikdy nenechávejte hořící bylinné směsi bez dozoru!
  • Vždy pod směsi bylin používejte nehořlavý tácek.
  • Pokud v domácnosti máte požární čidla, vykuřování těchto prostor není moc vhodné.
  • Nezapomínejte pak důkladně vyvětrat.

Vykuřovadla

Rostlinný materiál pro pálení se dělí do tří skupin. Můžete pálit byliny, pryskyřice nebo dřeva. Pro každou skupinu je zapotřebí trochu jiných podmínek.

Co se nejvíc pálí:

  • Kadidlo – pryskyřice, která pročistí atmosféru a uklidňuje
  • Smrk – pryskyřice, má dezinfekční účinky, pomůže při kašli
  • Dračí krev – pryskyřice, má silný očistný účinek, odstraní i negativní energie
  • Čertovo lejno (Asant) – pryskyřice, dříve se využívalo k vymítání ďábla a démonů
  • Jalovec – dřevo, čistí a dezinfikuje, dodá energii
  • Cedr – dřevo, dodává vitalitu, uvolňuje psychiku a odpuzuje hmyz

Co budete potřebovat

Samozřejmě si nejdříve promyslete, čím chcete vykuřovat. Na výběr máte z mnoha možností. Dále si připravte nádobu (té se říká kadidelnice), do které nasypejte například himálajskou sůl nebo písek, tímto vytvoříte izolační vrstvu, která bude pohlcovat žár. Kadidelnice je nejideálnější z keramiky, ale záleží na každém, jaký má vkus a styl. Posledním komponentem jsou uhlíky. Z vlastní zkušenosti vím, že není uhlík jako uhlík. Při koupi se podívejte na recenze nebo se informujte v obchodě o jeho kvalitě.

Dá se pořídit i vykuřovací pícka, kterou si však také lze lehce „vyrobit“ i doma ze skleněného svícnu (nejčastěji se s takovým svícnem setkáváme v restauraci) a nerezového dřezového sítka.

Šalvěj, zázračná šalvěj…

Rod Salvia skýtá neuvěřitelných 900 variací. Mezi oblíbená vykuřovadla patří zejména šalvěj bílá, která se považuje za jednu z nejposvátnějších indiánských bylin. Dým z bílé šalvěje má zklidňující léčivou sílu, která má navodit poklidnou atmosféru. Bílá šalvěj též uvolňuje hrdlo, odnáší s sebou stres z vyjadřování a uvolňuje takzvaný „knedlík v krku". Její dezinfekční síla vám pomůže očistit celý váš dům či byt, a to údajně včetně předmětů i vaší mysli. Měli by se odstěhovat i nevítaní návštěvníci v podobě hmyzu, tomu šalvěj zapáchá.

Toto vykuřovadlo můžete sehnat sušené, které se dá spalovat pomocí uhlíků, nebo ve vykuřovací pícce, ale i ve formě svazku. Obchody nabízejí jak jednodruhové svazky, tak namíchané. Vězte, že nebudete vědět, co si vybrat dřív: levanduli pro uklidnění, dračí krev pro dokonalou očistu nebo Yerba santa (svatá tráva) pro ochranu? Vyberte si, co je vám nejbližší.

Jak vykuřovat?

Připravte si misku s pískem, vykuřovadlo a uhlík. Pak uhlík opatrně zapalte – nejlépe tak, že ho držíte v kleštích nebo pinzetě a zespodu ho sirkou či zapalovačem opatrně zapálíte. Jakmile se uhlík zabarví do šeda (asi po 30 vteřinách), můžete ho umístit na písek (sůl) ve vykuřovací misce a sypat na něho postupně vykuřovadlo. Zpočátku sypte vykuřovadla raději méně, následně postupně přidávejte podle požadovaného množství vznikajícího dýmu. Uhlík hoří 20 až 80 minut, po tu dobu s miskou procházejte opatrně celý prostor tak, aby ho naplnil dým. Dým se snažte příliš nevdechovat.

Při vykuřování by se měl dým pokud možno dostat do všech koutů. Při vykuřování mějte zavřená okna a dým nechte v prostoru chvíli působit. Nakonec otevřete dokořán všechna okna a důkladně vyvětrejte. Vykuřujete-li celý dům, postupujte od sklepa až po podkroví.

Zdroje: www.leaf.tv, ukocouradoma.cz, www.ceskatelevize.cz