Uspěchaná doba, pracovní vytížení a stres si často žádají svou daň v podobě bolavých kloubů, celkové únavy nebo bolesti hlavy. Naštěstí je možné se těchto nepříjemných stavů zbavit, a to dokonce svépomocí. Metodou vyhledávání a mačkání tzv. trigger pointů, neboli spoušťových bodů nacházejících se ve svalech. Pokud tyto najdete a dopřejete jim potřebnou péči, zbavíte se podle vědců nejrůznějších neduhů.

Všímejte si změn

Spoušťové body jsou nejčastěji popisovány jako uzlíky svalových vláknech, které jsou citlivé na dotek, někdy až bolestivé. Nejčastěji vznikají, když dojde ve svalech ke změně napětí. Právě tato místa mohou být příčinou nejrůznějších obtíží, nejen bolesti na konkrétní části těla. Ovlivňovat mohou i orgány.

Mocný ukazováček

Pomoci od neduhů si můžete sami. Stačí chvilka dobře mířené stimulace a úleva se dostaví. Jak tedy na to? Nejprve musíte najít ta správná místa. Pak jedním prstem, nejlépe posledním článkem ukazováku, zatlačte na konkrétní spoušťový bod, tak aby byl prst přesně ve středu onoho bodu a vyvinul kolmý tlak po dobu jedné minuty. Prst byste do pokožky neměli nijak zarývat, prostě jen mírně zatlačit.

Jaká místa stimulovat, si můžete prohlédnout na videu:

Zdroj: Youtube

Nevolnost a špatná nálada

Žaludeční potíže, nevolnost nebo zvracení lze zmírnit tisknutím místa pod kolenem. Najdete jej tak, že položíte prsty na sval vybíhající na zevní straně holenní kosti a jemně zahýbete nohou. Jakmile ucítíte místo, kde se pohybuje pod vašimi prsty sval, našli jste, co jste hledali. Tento spoušťový bod může zapříčinit špatnou náladu. Jeho stimulací se tak můžete zbavit pocitu, že je kolem vás vše špatně, ale i obyčejné škytavky a nevolnosti.

Najděte třetí oko

Další bod, který ulevuje od bolesti hlavy, deprese, ale také od chronického stresu, se hledá o poznání jednodušeji. Díky místu, kde se nachází, se mu říká třetí oko. Tušíte správně, najdete jej přímo mezi očima, přesněji mezi obočím. Stlačte místo na jednu minutu a dojde k celkovému zklidnění mysli i organismu.

Nikterak složitě se nehledá ani tzv. dráha osrdečníku. Nachází se ve vzdálenosti tří přiložených prstů nad rýhu zápěstí při dlaňové straně ruky. Pokud toto místo stlačíte, ulevíte si od nevolnosti, zvracení, ale také od refluxu. Zároveň se stlačení tohoto bodu používá při podráždění, neklidu a nervozitě.

Ruku na spánek

Trpíte-li migrénami, bolestmi hlavy nebo máte unavené oči z nekonečné práce na počítači, jemně stiskněte místo mezi spánkem a koutem oka. Jednoduše se hledá i tzv. dráha tlustého střeva. Nachází se na ruce mezi palcem a ukazováčkem. Stisknutí tohoto místa uleví od bolestí krční páteře a dokáže si poradit i s horečkou. Stimulace tohoto bodu by se neměla používat při menstruaci nebo v době těhotenství.

Nepřehlížejte varovné signály

Tyto spouštěče odrážejí celkový stav našeho organismu. Reflektují únavu, způsob práce, stres. Mohou se stát ale také varovným signálem, který dá jasně najevo, že je čas na změnu, než bude pozdě.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.bezhladoveni.cz, fyzioklinika.cz