Vavřín vznešený neboli bobkový list

Ve skutečnosti se jedná o teplomilný strom či keř. Pravděpodobně pochází z Malé Asie a v současné době je nejvíce rozšířen v oblasti Středomoří. Tuto rostlinu ctili už staří Řekové, kteří ho považovali za rostlinu boha Apollona, jehož všechny podobizny měly kolem hlavy ovinutý věnec z vavřínových listů. Tento věnec byl symbolem vznešenosti všech významných lidí, typický byl i na hlavě Julia Caesara.

Bobkový list si můžete také sami pěstovat. Jak na to, se podívejte v tomto videu z YouTube kanálu Rok zahradníka:

Zdroj: Youtube

Vavřín dorůstá až do výšky 15 metrů

Vavřín vznešený je poměrně vzrostlý stálezelený strom z čeledi vavřínovitých a ve své původní domovině často dorůstá do výšky 12 až 15 m. Roste však poměrně pomalým tempem. Nám jsou známé především jeho listy v sušené formě, které bývají tak 5 cm široké a 10 cm dlouhé. Když vavřín kvete, zdobí ho nádherné vonící kvítky a pozdější plody mají tmavě fialovou až černou barvu.

Proč je bobkový list léčivý

Přestože je bobkový list známý hlavně jako kuchyňské koření, nelze opominout ani jeho léčivé účinky, které se využívaly už v dávných dobách, ale potvrzují je i vědecké studie. Plody obsahují triglyceridy linolové, palmitové a laurinové kyseliny. Listy jsou bohatým zdrojem hořčin, silic a alkaloidů. Obsahují také bílkoviny a vlákninu. Z další léčivých látek jsou zastoupeny glykosidy, třísloviny, vitamíny A, B, C, kyselina listová a minerály jako zinek, vápník, železo, selen, měď, draslík a hořčík.

Bobkový list je protizánětlivý

Čaj z vavřínových listů je známý svými protizánětlivými a mírně sedativními účinky, také podporuje imunitu. V lidovém léčitelství se často používá na zmírnění bolestí, na mnohé kožní infekce, otoky a svalovou vyčerpanost.

Čaj proti revma i artritidě

Tradiční medicínou je vavřín často doporučován všem s bolestmi kloubů a s křečovými žilami. Výborně působí na zlepšení artritidy a ulevuje při revma, stejně tak mírní křeče, migrény, bolesti hlavy a problémy sedacího nervu. Pokud se cítíte unavení, bobkový list vám dodá energii, působí proti nadýmání, nespavosti a údajně i proti chrápání.

Při problémech s močovým měchýřem

Pozitivně také ovlivňuje nervovou soustavu a odvar můžete použít k aromaterapii či do koupele. Stejně tak bobkový list podporuje dobré trávení a chuť k jídlu, pokud trpíte nechutenstvím. Obsažené látky se také podílejí na rozpouštění kamínků a doporučuje se užívat při nemocech močového měchýře. Vavřín se také podílí na lepší tvorbě žluči a podporuje správnou funkci jater.

Bobkový list je i významným doplňkem léčby při diabetu

Často se tato bylinka používá k čištění těla od usazenin a solí kyseliny močové, takže je velkým pomocníkem i při dně. Využívá se také při bolestech v kostech a kříži. Díky protizánětlivým účinkům urychluje i léčbu nachlazení a kašle. Bobkový list je i významným doplňkem léčby při diabetu, protože snižuje hladinu krevních cukrů.

Jak udělat čaj z bobkového listu?

Zalijte 2 až 3 listy bobkového listu 250 ml vroucí vody a nechte pod pokličkou 10 minut luhovat. Po mírném vychladnutí můžete čaj popíjet, a to 2 až 3 šálky denně. Čaj si můžete ochutit citronem a případně osladit i medem. Tato procedura by měla trvat 3 týdny.

Bobkový list můžete i inhalovat

Pokud jste nachlazení, můžete kromě popíjení čaje z bobkového listu také inhalovat výpary. V tomto případě si připravte silnější odvar. Zalijte v lavoru 2 až 3 polévkové lžíce listů horkou vodou, nechte chvíli vychladnout a s ručníkem na hlavě můžete začít pomalu vdechovat.

Vyrobte si z bobkového listu léčebný olej

Vložte do lahve 50 g bobkového listu a zalijte nejméně 70 % lihem. Potom nechte směs 24 hodin macerovat a následně přidejte 500 ml olivového oleje. Zahřejte ve vodní lázni 5 až 6 hodin, olej by se však neměl vařit. Na závěr olej přeceďte přes jemné plátýnko. Je výborný na mazání všech bolavých míst a špatně se hojících ran.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.bylinkyprovsechny.cz, www.dumazahrada.cz, www.bylinky21.eu