Změna životosprávy

Zadržování vody v těle může mít různé příčiny. K těm nejčastějším patří špatné stravování, přemíra soli, nadměrné užívání alkoholu, cukru, uzenin či průmyslově zpracovaných potravin. Ženy se mohou cítit otekle před menstruací, ale také při užívání léků, jako jsou kortikosteroidy, hormonální substituce a antikoncepce. Zadržování vody v těle ukazuje i na různé druhy onemocnění srdce, ledvin a jater. Aby se zjistil původ zavodnění organismu, je nutná úprava životosprávy. Pijte více čisté vody bez bublinek, konzumujte co nejméně instantních potravin a do jídelníčku přidejte více zeleniny, jako jsou okurky, rajčata, špenát, petržel či celer.

Bylinky na odvodnění

Nepříjemné pocity mohou zmírnit bylinky, které působí močopudně, a tedy pomáhají s odvodněním organismu. Můžete je užívat jak čerstvé, tak sušené. Jaké si nasbírat nebo koupit?

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je jednou z nejúčinnějších bylin vůbec. Odvar z listů má močopudné, protizánětlivé a antirevmatické účinky. Čaj si připravíte jednoduše. Jednu polévkovou lžíci sušené nebo čerstvé byliny zalijte čtvrt litrem horké vody. Nechte louhovat 15 minut. Čaj užívejte jedenkrát denně po dobu tří týdnů.

Smetanka lékařská

Pampeliška funguje jako skvělé přírodní diuretikum. Přispívá k detoxikaci jater a stimuluje látkovou výměnu. Čaj se vyrábí z celé rostliny. Na odvodnění však nejlépe působí kořen pampelišky. Jednu vrchovatou lžíci kořene dejte na noc do čtvrt litru studené vody. Ráno ji krátce přiveďte k varu, sceďte a vypijte po doušcích do půl hodiny před snídaní.

Související články

Petrželová nebo mrkvová nať

Zelené listy natě petržele a mrkve obsahují velké množství vápníku a železa. Tyto minerály působí proti hromadění vody v tkáních. Mají antioxidační účinky a močopudný efekt. Z natě si můžete vyrobit pesto nebo ji přidat do polévky, salátu, těstovin, či si z ní vyrobit pomazánku. Skvěle také chutná odvar, který si připravíte z jedné polévkové lžíce sušené natě a 250 ml horké vody. Nechte 15 minut pod pokličkou louhovat a poté sceďte. Pijte 2-3x denně.

Přeslička rolní

Přeslička příznivě působí na ledviny a močový měchýř. Odvar z ní se používá při nahromadění vody v osrdečníku, v pohrudnici, při zánětech ledvin a jiných infekčních nemocech. 1 čajovou lžičku sušené natě zalijte 250 ml vroucí vody. Louhujte 10-15 minut. Sceďte a pijte 2x denně po dobu pěti dnů. Poté udělejte pauzu.

Močopudný čaj proti zadržování vody v těle

Tzv. bylinkový doktor Zbyněk Mlčoch doporučuje další byliny, z nich si můžete vyrobit čajové směsi. 20 g pýru a 20 g ječmene vařte 20 minut ve dvou litrech vody. Vypněte sporák a přidejte 20 g kořene lékořice lysé. Hodinu nechte louhovat. Poté přeceďte a vypijte během dne.

Čaj proti zadržování vody v těle

10 g bezového květu, 10 g květu brutnáku lékařského, 10 g měsíčku lékařského a 20 g drnavce zalijte půl litrem vroucí vody. Hodinu louhujte, sceďte a přidejte 100 ml mátového sirupu. Pijte několik sklenic denně.

Zdroj: www.idnes.cz, www.denik.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.bylinkyprovsechny.cz/čaj