Citronová verbena (Aloysia citriodora)

Jedná se o subtropickou keřovitou trvalku, která se vyznačuje příjemnou výraznou citronovou vůní s osvěžující chutí. Tento druh verbeny obsahuje ve svých listech silnou citronovou silici, díky které se často bylinka využívá nejen jako skvělé dochucovadlo v kuchyni, ale i v kosmetice a léčitelství. A bonus navíc? Bezvadně odpuzuje obtížné komáry a další hmyz!

Aloisie, jak se této verbeně také říká, pochází původně z Jižní Ameriky, konkrétně z Peru, Chile, Brazílie, Argentiny a Paraguaye. Do Evropy se dostala během 17. století, kam ji přivezli Portugalci a Španělé. V té době se pěstovala hlavně na olej, ale postupem času byla nahrazena ekonomičtější citronovou trávou. V tomto případě byla tehdy citronová verbena lehce potlačena do pozadí.

Provoňte si zahradu

Ve svém domácím prostředí verbena dorůstá do výšky až tří metrů, u nás však bývá nižší. Už proto, že se pěstuje v nádobách, aby ji bylo možné zazimovat. Výšku vzrůstu ovlivňuje i jarní řez, který vám zaručí v příští sezóně bohatší úrodu. Přestože se jedná o stálezelený keř, který běžně kvete počátkem léta, v našich klimatických podmínkách se květů ani plodů většinou nedočkáte. Vše vám však vynahradí voňavé a užitečné listy verbeny. Jejich citronové aroma je natolik silné, že voní mnohem víc než samotný citron. Není tedy od věci, umístit verbenu tam, kde trávíte na zahradě nejvíce času. Její aroma je nejen omamující, ale nebudete muset od sebe odhánět komáry a jinou podobnou havěť.

Léčivé účinky i kuchyňská přísada

Už staří Inkové používali verbenu k dochucování běžných jídel. Pokrmy díky této bylině nejen úžasně voní, ale zároveň jsou mnohem lépe stravitelné. Zároveň byly objeveny její prospěšné vlastnosti pro zdraví a v Jižní Americe se citronová verbena používá jako tradiční lék i v současné době. Verbena má totiž skvělé antioxidační a protizánětlivé účinky, velice dobře potlačuje úzkostné stavy a posiluje imunitu.

Nenechte se ovládnout stresem

Aloisie výborně usměrňuje a snižuje stres, kterého je v současné době kolem nás až přespříliš. Právě na tyto obtíže perfektně funguje odvar, který má příjemně uklidňující účinky na celý nervový systém. Zároveň pomáhá uvolnit svalové napětí, které negativně ovlivňuje nervy. Je to díky obsažené látce s názvem verbascoside, což je biologická složka, která se nachází právě v listech verbeny.

Přírodní lék pro kvalitní spánek

Nemůžete často usnout nebo máte neklidné spaní? Využijte uklidňující účinky verbeny. Pomůže vám při jakýchkoliv poruchách spánku a věřte, že po ní budete spát jako batole. Dejte si večerní šálek čaje, který vám vyrovná energii po uspěchaném dni a dokonale vás připraví na kvalitní spánek. Tato bylinka stimuluje v lidském těle hormon melatonin, který se zvyšuje s přicházejícím večerem a nocí, kdy je tma. Právě on způsobuje, že je člověk ospalý. Pitím čaje z citronové verbeny zvýšíte obsah melatoninu v organismu.

Pomocník při redukci váhy

Rozhodli jste se, že shodíte nějaké to kilo navíc? I v tomto případě si vezměte k ruce odvar z verbeny citronové. Jen si čaj neslaďte cukrem, dejte přednost medu, anebo ho pijte neslazený. Bylina totiž tlumí nadměrnou chuť k jídlu, a hlavně na sladké. Také podporuje spalování tuků, stimuluje odbourávání celulitidy a výborně reguluje metabolismus. Nápoj popíjejte přes den mezi jednotlivými jídly, brzy se dočkáte úspěšných výsledků, které se odrazí na vaší váze.

Zdroje: www.rehabilitace.info, www.magazin.biooo.cz, www.ceskozdrave.cz